Туреччина відмовилася пропустити у Чорне море два протимінні кораблі, передані Україні

Читать на русском
Влада Туреччини не пропустить через свої протоки в Чорне море протимінні кораблі Чернігів і Черкаси, передані Україні Великою Британією.
Фото: Royal Navy in Scotland

Влада Туреччини не пропустить через свої протоки в Чорне море протимінні кораблі «Чернігів» та «Черкаси», передані Україні урядом Великої Британії.

Про це йдеться в заяві Центру боротьби з дезінформацією при Адміністрації президента Туреччини, опублікованій у соцмережі X.

Глава Міноборони України запропонував Туреччині стати членом морської коаліціїМіністр оборони Рустем Умєров провів зустріч із новим послом Туреччини в Україні та запропонував його країні приєднатися до морської коаліції.

Там зазначили, що твердження деяких ЗМІ про те, що тральщики отримали дозвіл на прохід у Чорне море, не відповідають дійсності.

«Туреччина відразу ж класифікувала «спеціальну військову операцію» росії проти України як «війну» і відповідно до статті 19 Конвенції Монтре про режим проток закрила протоки для військових кораблів воюючих сторін (як росії, так і України)», - зазначено в заяві.

Уряд країни вважає, що такий крок нібито дозволить запобігти ескалації напруженості у Чорному морі.

«Наші союзники були належним чином проінформовані про те, що протимінні кораблі, подаровані Україні Сполученим Королівством, не зможуть пройти через протоки Босфор і Дарданелли в Чорне море, доки триває війна», - резюмували в Центрі боротьби з дезінформацією.

Нагадаємо, про передачу Україні двох тральщиків стало відомо у середині грудня. Міністр оборони Британії тоді заявив, що зміцнення морських можливостей ЗСУ допоможе відновити морський експорт України.

Раніше повідомлялося, що три країни НАТО підпишуть угоду про спільне розмінування Чорного моря.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: