Справа «Нацкінематеки»: екскеруючий санацією пішов на угоду зі слідством

Читать на русском
Антикорупційний суд отримав обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості з одним з підозрюваних у справі держпідприємства.
Руслан Бандуристийфото: lhs.net.ua

Вищий антикорупційний суд отримав обвинувальний акт та угоду про визнання винуватості, укладену між Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та колишнім арбітражним керуючим санацією державного підприємства «Національна кінематека України» Русланом Бандуристим.

Про це йдеться в рішенні ВАКС від 20 грудня, повідомляє «Слово і діло».

Бандуристого обвинувачують у зловживанні повноваженнями керуючого санацією та службовому підробленні у справі про заволодіння нерухомістю держпідприємства «Нацкінематека» вартістю майже 42 млн грн.

«19 грудня 2023 року до ВАКС надійшов обвинувальний акт та угодою про визнання винуватості у кримінальному провадженні за обвинуваченням (Бандуристого – ред.) у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365-2 та ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України. Призначити підготовче судове засідання у кримінальному провадженні на 13:30 9 січня 2024 року», – йдеться в рішенні.

Раніше суд визначив Бандуристому запобіжний захід у вигляді 1 207 800 грн застави з обов'язками: не відлучатися із міста Києва та Київської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватись від спілкування зі свідками та підозрюваними як безпосередньо, так і через третіх осіб; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет. Проте їхню дію не продовжували.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишній заступниці міністра культури Тамарі Мазар та ще шістьом особам. За версією слідства, упродовж 2016-2019 років організатори злочинної схеми розробили план, за яким під виглядом санації «НКУ», яке перебувало в скрутному фінансовому становищі, планували заволодіти майном підприємства за безцінь. Для цього вони залучили посадовців Мінкультури й самого держпідприємства. Ті відповідно погодили незаконний план санації, і забезпечили перемогу в аукціоні з продажу майна наперед визначеної ТОВ «Вест Прайт», яка до того ж придбала будівлі за заниженою ціною.

Зібрані під час розслідування НАБУ і САП матеріали стали підґрунтям для невизнання та скасування Господарським судом міста Києва результатів аукціону з продажу майна ДП «Національна кінематека України». Законність та обґрунтованість цього рішення підтвердив Верховний суд. Тож держпідприємство отримало можливість повернути у власність незаконно втрачену нерухомість, що і зробило.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: