Японія поповнить запаси ракет для ЗРК Patriot у Європі – деталі

Читать на русском
Крім того, Японія дозволить країнам-одержувачам передавати обладнання третім країнам за попередньою згодою.
Ілюстративне фотоРБК-Україна

Японія розгляне можливість дозволу постачати власні ракети Patriot до Європи та інших країн. Зокрема, це допоможе посилити захист України від обстрілів російськими балістичними ракетами.

Про це повідомляє Nikkei Asia.

Як зазначається, у п'ятницю, 22 грудня, уряд Японії оновить інструкції щодо експорту оборонної продукції. Це дозволить постачати ракети й інше обладнання за ліцензією до країн, де розташовані власники патентів. Наразі до США можна відправляти лише компоненти ліцензованого обладнання.

Крім того, Японія дозволить країнам-одержувачам передавати обладнання третім країнам за попередньою згодою. Виключеннями є країни, що активно беруть участь у збройному конфлікті, зокрема Україна та Ізраїль.

Згідно з інформацією ЗМІ, таке рішення хоча і не дозволить Вашингтону напряму відправляти Києву ракети Patriot японського виробництва, але дасть США більше можливостей для продовження постачання Україні зброї власного виробництва.

В якості першого кроку Рада національної безпеки Японії планує схвалити поставки ракет Patriot до США ще цього року. Вашингтон запросив поставки, оскільки його запаси вичерпуються.

Старший радник Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні Марк Канчіан зазначив, що ракети Patriot наразі використовують Україна, Ізраїль і Тайвань. США могли б забезпечити постачання до цих країн, «але з деякими складними компромісами пізніше».

Нагдаємо, що уряд Японії надав Україні кілька десятків автомобілів та обладнання для розмінування територій.

Також Японія готова виділити Україні близько 4,5 млрд доларів на повоєнне відновлення країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: