Кулеба пояснив, як Україні вдалося «дотиснути» Угорщину у питанні початку переговорів з ЄС

Читать на русском
Україна виконала велику роботу для того, щоб у ЄС підтримали відкриття вступних переговорів. Особливу увагу у цьому питанні було приділено Угорщині, повідомив глава МЗС Кулеба.
Фото: repubblica.it

Україна виконала велику роботу для того, щоб лідери країн ЄС проголосували за відкриття вступних переговорів із нашою країною. Особливу увагу у цьому питанні було приділено Угорщині.

Відповідну заяву зробив глава МЗС Дмитро Кулеба у Instagram-ефірі з журналістом Вадимом Карп'яком.

Членство в Євросоюзі: скільки часу проходило між початком переговорів та вступом країнСкільки часу минало між початком переговорів та вступом країн до ЄС – на інфографіці. Найшвидше членами стали Австрія, Фінляндія та Швеція.

Міністр зізнався, що робота над рішенням про старт переговорів була однією з найскладніших у його дипломатичній кар'єрі.

«Справді, всі фактори склалися на рівні магії. Власне, що треба було зробити: працювати безпосередньо з угорцями. І я навіть уперше з початку війни безпосередньо зустрівся з Сійярто (главою МЗС Угорщини – ред.)», – сказав Кулеба.

Крім того, українська влада працювала з лідерами та міністрами інших країн, а також «з тими людьми в Європі, які все ще впливають на Орбана (прем'єр-міністра Угорщини – ред.)».

«І все це мало зійтися в одній точці, в один момент. Всі мали проявити характер, принциповість та дотиснути це питання. Ми його дотиснули», – підсумував міністр.

Нагадаємо, 14 грудня голова Європейської ради Шарль Мішель заявив, що лідери ЄС підтримали відкриття переговорів з Україною та Молдовою. Під час голосування щодо України угорський прем'єр Віктор Орбан, який виступав проти відкриття переговорів, залишив зал.

Вже після ухвалення рішення Угорщина пригрозила Україні перешкодами під час переговорів щодо вступу до ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: