Відбулася церемонія нагородження премією імені Сахарова

Читать на русском
Лауреатами премії Сахарова 2023 стали загибла іранська активістка Махса Аміні та іранський рух Жінка, життя, свобода.
Фото: Радіо Свобода

У Страсбурзі в Європарламенті 12 грудня відбулася церемонія нагородження премією «За свободу думки» імені Андрія Сахарова.

Про це повідомляє Укрінформ.

Міжнародне визнання: які премії та звання у 2022 році присудили Зеленському та народу УкраїниЯкі премії, ордени та звання цього року присудили Володимиру Зеленському та українському народу – на інфографіці.

Лауреатами цьогорічної премії стали загибла іранська активістка Махса Аміні та іранський рух «Жінка, життя, свобода».

«Цього року премія є даниною пам'яті всім сміливим і непокірним жінкам, чоловікам і молодим людям в Ірані, які, незважаючи на зростаючий тиск, продовжують боротьбу за зміни», – заявила глава Європаламенту Роберта Мецолла.

При цьому іранська влада заборонила рідним Махси Аміні приїхати до Страсбурга, тому сім'ю представляв адвокат Салех Нікбахт, який захищав дівчину.

«Її ім'я стало секретним кодом, що означає свободу для всіх іранців, не тільки для жінок, для мільйонів іранців, які є в'язнями режиму», – сказав адвокат.

Як відомо, минулого року 22-річна іранська дівчина Махса Аміні знепритомніла після того, як її заарештувала поліція моралі, і за три дні померла. Дівчину затримали за порушення правил носіння хіджабу.

Представниці «Руху за свободу», які також здобули премію, були змушені покинути свою країну, щоб продовжувати боротьбу за правду та справедливість.

Нагадаємо, у 2022 році український народ став лауреатом премії Сахарова. А 2021 року премію присудили російському опозиціонеру Олексію Навальному.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: