Корупція на Волинській митниці: ще 9 підозрюваним визначили запобіжний захід

Читать на русском
Антикорупційний суд застосував запобіжні заходи ще до дев'ятьох підозрюваних у справі про злочинну організацію на митниці.
фото: volynnews.com

Вищий антикорупційний суд застосував запобіжні заходи до ще дев'ятьох підозрюваних у справі за підозрою колишнього працівника Служби безпеки України Олександра Громика у створенні злочинної організації на Волинській митниці Державної митної служби.

Такі рішення в листопаді ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

17 листопада антикорупційний суд заарештував Андрія Радобенка до 15 січня. Альтернативою йому визначили 8,052 млн грн застави. Це рішення 6 грудня без змін залишила Апеляційна палата ВАКС. За версією слідства, Радобенко був керівником середньої ланки злочинної організації: керував роботою митних брокерів і процесом оформлення документів, необхідних для розмитнення комерційних партій товарів.

У разі внесення застави на нього покладуть наступні обов'язки: прибувати за кожною вимогою; не відлучатись за межі с. Липини Луцького району Волинської області та/або міста Луцьк, (крім проїзду між вказаними населеними пунктами) без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками у цьому кримінальному провадженні; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

20 листопада ВАКС заарештував ще одного учасника злочинної організації, а саме Володимира Борисевича. Як встановило слідство, він орендував склади, на яких віднайшли фури, на яких завозили товари в Україну, і ключи до них. Альтернативою йому визначили 4,026 млн грн застави. 6 грудня АП ВАКС залишила це рішення без змін. Борисевич наразі перебуває в слідчому ізоляторі.

21 листопада суд відправив під нічний домашній арешт водія-учасника злочинної організації. На нього поклали до 21 січня такі обов'язки: прибувати за кожною вимогою; не відлучатись із міста Ковель Волинської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками у цьому кримінальному провадженні; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

22 листопада під нічний домашній арешт відправили Оксану Шевчук. Вона виконувала роль керівника середньої ланки: координувала та контролювала дії частини учасників злочинної організації, які були в її підпорядкуванні. На неї поклали такі самі обов'язки як і на решту підозрюваних.

24 листопада ВАКС визначив 805 200 грн застави головному державному інспектору відділу оперативного реагування управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Волинської митниці ДФС. На думку слідства, він не здійснив заходів щодо документування виявленої ним протиправної діяльності і пропустив автомобілі з товарми без розмитнення. На нього поклали аналогічні обов'язки до 24 січня.

27 листопада 671 тисячу грн застави визначили головному державному інспектору відділу митного оформлення №4 МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС. Він зобов'язаний виконувати такі самі обов'язки до 27 січня.

Також 27 листопада 671 тис. грн застави визначили старшому державному інспектору ВМО №4 МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС. У нього такі самі обов'язки до 27 січня.

29 листопада суд визначив 805 200 грн застави державному інспектору ВМО №5 МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС. Перелік обов'язків такий самий як і в решти, але строком до 29 січня.

Крім того, 5 грудня ВАКС призначив 671 тис. грн застави ще одному фігуранту. Обов'язки такі самі, але до 5 лютого 2024 року.

Раніше суд заарештував організатора і керівника злочинної організації експрацівника СБУ Олександра Громика.

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили злочинну організацію, яка займалася зловживаннями на Волинській митниці. Її члени забезпечували незаконну мінімізацію митних платежів за схемами так званого «чорного» та «сірого» імпорту, чим заподіяли державі понад 475 млн грн збитків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: