НАБУ і САП викрили злочинну організацію на Волинській митниці

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку викрили десятьох осіб, які причетні до мінімізації митних платежів на імпортовану техніку.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили та припинили діяльність злочинної організації на Волинській митниці Державної митної служби. Її члени забезпечували незаконну мінімізацію митних платежів за схемами так званого «чорного» та «сірого» імпорту.

Про це повідомляють прес-служби органів.

«За процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ викрили та припинили діяльність злочинної організації на Волинській митниці, члени якої забезпечували незаконну мінімізацію митних платежів у зоні діяльності митниці, чим завдали державі збитків на суму понад 475 млн грн», – інформує САП.

Як вказує НАБУ, організатора злочинного угрупування затримали в порядку статті 208 КПК України. Крім нього, про підозру повідомили ще чотирьом фізичним особам та п'ятьом службовим особам Волинської митниці.

За інформацією «Слово і діло», керівником злочинної організації є колишній співробітник Служби безпеки України.

Як встановило слідство, за період вчинення злочину його учасники під керівництвом колишнього працівника правоохоронних органів у змові зі службовими особами Волинської митниці здійснювали незаконне переміщення високоліквідних товарів (мобільних телефонів, комп'ютерної техніки, одягу відомих виробників тощо) через міжнародний пункт пропуску «Ягодин».

Схема полягала у маскуванні імпортованих цінних товарів так званими «товарами прикриття» зі значно меншою вартістю. Службові особи Волинської митниці зокрема забезпечували митне оформлення товарів без належного здійснення митних формальностей, складали підроблені акти про проведення митних оглядів, вносили до автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор» неправдиву інформацію та умисно не вчиняли дій щодо припинення злочинної схеми.

Викриттю злочинної схеми та ефективності розслідування НАБУ і САП сприяла конструктивна співпраця з Центральним антикорупційним бюро Польщі.

Нагадаємо, у межах цієї справи вилучили низку техніки, яку передали на потреби Збройних сил України. В 2019 році НАБУ і САП проводили обшук у митному пункту пропуску «Ягодин».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: