Президент Бразилії запросить путіна на наступний саміт G20, але не виключає його арешту

Читать на русском
Президент Бразилії сказав, що путіна запросять на саміт G20 у Ріо-де-Жанейро, але він має сам оцінювати наслідки приїзду з огляду на ордер на арешт від МКС.
Фото: AFP

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва обіцяв запросити володимира путіна на наступний саміт G20, який відбудеться восени 2024 року в Ріо-де-Жанейро, але вже не гарантує, що російського диктатора не заарештують за ордером Міжнародного кримінального суду.

Про це повідомляє місцеве видання Globo.

Ордер МКС: які країни-учасники Римського статуту готові заарештувати путіна, а які – ніЗаарештувати путіна відмовилися лише три країни-учасники Римського статуту. Які країни готові зробити це – на інфографіці.

«Поїде путін чи ні, його запросять. Але він має оцінити наслідки. Це судове рішення, президент республіки їм підкоряється. Він знає, що станеться, якщо він з'явиться. Це може статися, а може і не статися», – сказав Лула да Сілва.

«Росія не є членом цього [Міжнародного кримінального] суду. Вона не є стороною, яка підписала цей суд, як і Сполучені Штати. Оскільки Бразилія є стороною, що підписала, Бразилія несе відповідальність», – додав він.

Нагадаємо, на початку вересня президент Бразилії запевнив, що путін не заарештують, якщо він приїде на саміт «Великої двадцятки» до Ріо-де-Жанейро. Але пізніше він відмовився від своїх слів, зазначивши, що рішення про арешт прийматиме суд.

При цьому в уряді Бразилії допустили, що можуть переглянути рішення щодо приєднання до юрисдикції Міжнародного кримінального суду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: