Після війни Ізраїль створить у Газі буферну зону – Reuters

Читать на русском
Ізраїль має намір створити з палестинської сторони кордону буферну зону для запобігання проникненню та атакам з боку ХАМАСу.
Фото: facebook.com/tzahalonline2

Ізраїль повідомив низку арабських країн та Туреччину про свій намір створити уздовж кордонів Гази буферну зону з метою запобігання майбутнім вторгненням.

Про це пише Reuters, спираючись на власні джерела.

Напад на Ізраїль: які країни підтримали ХАМАС, а які – зберігають нейтралітетКраїни Заходу підтримують Ізраїль та засуджують напад ХАМАС. Які країни вважають за краще залишатися нейтральними чи підтримали бойовиків – на інфографіці.

За даними трьох регіональних джерел, Ізраїль пов’язував свої плани зі своїми сусідами Єгиптом і Йорданією, а також Об’єднаними Арабськими Еміратами, які нормалізували відносини з Ізраїлем у 2020 році.

Як стало відомо агентству Reuters з єгипетських та інших кіл у регіоні, ця зона має розташовуватися на палестинській стороні.

Також зазначається, що жодна з арабських держав не підтвердила готовність надавати поліцію чи керувати Газою в майбутньому.

«Ізраїль хоче створити буферну зону між сектором Газа та Ізраїлем з півночі на південь, щоб запобігти проникненню ХАМАСу або інших екстремістів до Ізраїлю або нападу на нього», – сказав представник регіональних органів безпеки. Він був одним із трьох інсайдерів, які попросили не розголошувати їхню національність.

За словами Офіра Фалька, радника із зовнішньої політики прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, план передбачає трирівневий процес: знищення ХАМАС, демілітаризація Гази та дерадикалізація анклаву.

«Буферна зона може бути частиною процесу демілітаризації», – сказав він.

Крім того, високопоставлене джерело в ізраїльських службах безпеки відповіло журналістам, що ідея буферної зони справді розглядається, але її параметри поки що невідомі. Її ширина вглиб сектора може становити і два кілометри, і кілька сотень метрів.

Довжина Сектору Гази становить близько 40 кілометрів, а ширина – від 5 до 12 кілометрів. У ньому проживає 2,3 мільйона людей.

Нагадаємо, у п'ятницю, 1 грудня, Ізраїль відновив бойові дії в Газі, звинувативши ХАМАС у провокації.

Раніше міністр оборони Ізраїлю заявляв, що після закінчення перемир'я бої поширяться на весь сектор Гази.

Відомо, що США та Ізраїль вивчають варіанти майбутнього Сектору Гази після завершення ізраїльської наземної операції проти угруповання ХАМАС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: