Україна вперше зафіксувала зміну імені депортованої дитини – її «вдочерив» російський політик

Читать на русском
Україні вдалося вперше підтвердити факт зміни імені та прізвища української дитини, незаконно вивезеної до росії. Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.
Фото: Depositphotos

Україні вдалося вперше підтвердити факт зміни імені та прізвища української дитини, незаконно вивезеної до росії.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Скільки депортованих росією дітей вдається щомісяця повертати додомуУкраїні поки що вдалося повернути додому лише близько 400 депортованих росією дітей. Докладніше – на інфографіці.

Йдеться про 10-місячну Маргариту Прокопенко, яка перебувала у дитячому будинку у Херсоні під час окупації міста. Нещодавно стало відомо, що її «удочерив» голова однієї з російських партій Сергій Міронов із дружиною Інною Варламовою.

Дівчинку вивезли на територію країни-окупанта нібито для «обстежень та реабілітації», проте згодом їй змінили ім'я та громадянство.

«Так, Маргарита стала «Мариною Міроновою»! Відомо також, що, ймовірно, разом із дівчинкою забрали дворічного хлопчика Іллю Ващенка. Його доля поки що не відома», – написав Лубинець.

Омбудсмен додав, що до нього звернулася опікунка рідної сестри Маргарити із проханням посприяти встановленню місця перебування дитини та оформлення опіки над нею.

«Таким чином, принаймні це вже є підставою для чергових ордерів! Міжнародна спільнота має відреагувати на воєнний злочин росіян та допомогти повернути викрадених росією дітей», – резюмував обмудсмен.

Нагадаємо, що місяць тому президент Володимир Зеленський повідомив, що російські окупанти незаконно депортували 20 тисяч українських дітей. Проте реальна цифра, за його словами, є значно більшою.

Раніше в Офісі омбудсмена розповіли, скільки дітей в Україні вважаються зниклими.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: