ВАКС заарештував колишнього заступника Щиголя

Читать на русском
Антикорупційний суд частково підтримав клопотання детектив НАБУ про арешту колишнього заступника вже звільненого голови держслужби.

Вищий антикорупційний суд узяв під варту колишнього заступника голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Віктора Жору, якого НАБУ і САП разом із ексголовою служби Юрієм Щиголем підозрюють у заволодінні 62 млн грн.

Таке рішення 27 листопада ухвалив слідчий суддя ВАКС Віктор Маслов, повідомляє «Слово і діло».

НАБУ і САП просили заарештували підозрюваного Жору. Захист просив не застосовувати жодного запобіжного заходу до свого клієнта.

«Клопотання задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного Віктора Жори запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб, тобто до 21 січня 2024 року включно. Взяти підозрюваного Жору під варту в залі суду», – оголосив рішення суддя.

Одночасно підозрюваному визначили альтернативний запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 10 млн грн.

Як стверджував прокурор САП Ігор Ткач, у 2020 році власник групи компаній Роман Коваль обговорював на той момент ще з кандидатом на посаду заступника Держспецзв'язку Віктором Жорою ймовірні схеми в службі. У січні 2021 року Жору призначили заступником голови Держспецзв'язку з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Надалі до своєї змови вони залучають голови служби Щиголя, керівника державного підприємства «Українські спеціальні системи» (підконтрольне Держспецзв'язку) Артура Вітренка та працівника УСС.

Надалі підприємець Коваль, Жора і Щиголь визначили три приватні компанії «Сембер трейд», «Інсайд Солюшенс» і «Білінгтек» ще за півроку до закупівлі. Саму закупівлю засекретили, компанія «Білінгтек» була нібито конкурентом, а перші дві заздалегідь визначені як переможці. З «Сембер трейд» і «Інсайд Солюшенс» ДП «УСС» уклало договори на постачання програмного забезпечення та послуг та перерахувало у 2021-2022 років кошти у сумі понад 285 млн грн.

Проте реальна вартість програмного забезпечення, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній в Угорщину та США з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи.

Раніше ВАКС узяв під варту й ексголову Держспецзв'язку Юрія Щиголя. Йому визначили альтернативою 25 млн грн застави.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру голові Держспецзв'язку Юрію Щиголю, його заступнику та іншим у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн грн.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: