З'явилося фото «скіфського золота», поверненого в Україну

Читать на русском

У київському музеї презентували окремі артефакти колекції скіфського золота, яку вчора повернули до України
Фото: liga.net

У Музеї історичних коштовностей України сьогодні презентували окремі артефакти колекції «Крим: золото та таємниці Чорного моря», які напередодні привезли з Нідерландів.

Про це повідомляє Міністерство культури.

Колекція складає коштовності з чотирьох кримських музеїв: Центрального музею Тавриди, Керченського історико-культурного заповідника, Національного заповідника Херсонес Таврійський та Бахчисарайського історико-культурного заповідника.

Вартість колекції складає 1,5 млн доларів. До деокупації Криму «скіфське золото» тимчасово зберігатиметься у Скарбниці Музею на території Києво-Печерської лаври.

Правоохоронці нагадали, що у 2014 році було розпочато кримінальне провадження за фактами незаконного перебування культурних цінностей за кордоном.

«В червні 2013 року 565 музейних предметів так званого «скіфського золота» були передані до музею Алларда Пірсона з фондових колекцій Кримських республіканських музейних установ. Це було зроблено з метою експонування на виставці «Крим – золотий острів у Чорному морі», яка проходила з 6 лютого по 28 травня 2014 року. Однак, після закінчення терміну дії контракту культурні цінності, які є власністю держави Україна, не були повернуті у зв’язку з тимчасовою окупацією Автономної Республіки Крим», – нагадали в Офісі генпрокурора. Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Нагадаємо, у червні Верховний суд Нідерландів оголосив остаточне рішення у справі щодо належності «скіфського золота». Вчора, 27 листопада, його повернули Україні.

Музей Алларда Пірсона не стягував з України витрати на зберігання музейних експонатів протягом 9 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: