«Скіфське золото» через 10 років повернулося в Україну

Читать на русском

Артефакти з кримських музеїв, які були представлені на виставці «Крим: золото та таємниці Чорного моря» в Амстердамі, нарешті повернулися до України. Це сталося після майже десятирічної юридичної суперечки з рф.

Про це повідомляє Національний музей історії України.

«Скіфське золото»: як Україна сім років виборювала повернення колекціїСкіфське золото, згідно з рішенням суду в Амстердамі, належить Україні. Історія музейної колекції – на інфографіці.

Усього з Нідерландів привезли в Україну 565 експонатів. Музей Алларда Пірсона передав їх до Національного музею історії України. Там вони зберігатимуться до деокупації Криму.

У колекцію «Крим: золото та таємниці Чорного моря» увійшли, зокрема, античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові скриньки, яким 2 000 років. Загальна вага експонатів – майже 2700 кг.

У листопаді предмети з кримських музеїв пройшли незалежну перевірку, після чого їх ретельно запакували відповідно до музейних правил. Потім артефакти перевезли до Києва. Наразі фахівці обстежують стан цих речей.

Київська митниця повідомила, що вже розпочала оформлення «Скіфського золота».

«Прямо зараз вантажівка з 2 694 кг культурних цінностей, відомих під загальною назвою «Скіфське золото» вʼїхала на територію Києво-Печерської Лаври, де в Скарбниці Національного музею України київські митники зроблять ідентифікацію скарбів», – сказано у повідомленні.

Музей у Нідерландах не візьме з України плати за дев'ять років зберігання «скіфського золота»

Нагадаємо, Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня 2021 року оголосив фінальне рішення у справі про колекцію скіфського золота. Воно було ухвалене на користь України. Цього ж дня стало відомо, що росія подасть касаційну скаргу до Верховного суду Нідерландів на рішення суду Амстердама щодо «скіфського золота».

9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів після майже 10 років судових баталій зобов'язав музей Алларда Пірсона передати до Національного музею історії України музейні експонати з виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі». Цим рішенням він підтвердив апеляцію на користь Києва.

При цьому ще 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають повернути в Україну. Рішення було ухвалено на основі конвенції ЮНЕСКО.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: