Що відомо про долю гучних проєктів, анонсованих владою до вторгнення росії

Читать на русском

Через повномасштабне вторгнення росії держава була змушена направити майже всі ресурси на сектор нацбезпеки та оборони. Першим завданням стало виживання, а тому всі неактуальні для воєнного часу проєкти були відкладені до найкращих часів. «Слово і діло» пропонує згадати, які гучні проєкти влада анонсувала незадовго до війни і що про них відомо зараз.

Президентський університет, економічний паспорт, мільярд дерев за три роки – що відомо про масштабні проєкти, анонсовані владою до війни.
Гучні проєкти влади, анонсовані до повномасштабного вторгненняСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Проєкт, актуальність якого лише зросте після закінчення повномасштабної війни – перепис населення.

У 2021 році Міністерство цифрової трансформації та американська компанія Apple підписали меморандум, який передбачав співпрацю для проведення перепису у 2023 році. Україна мала стати лише другою країною у світі, яка провела перепис разом з Apple.

Офіційно перепис населення в 2023-му уряд скасував наприкінці жовтня. Його проведуть уже у мирний час, і Михайло Федоров заявляв, що зробити це планують онлайн (можливо і разом з Apple).

Також на мирний час перенесли проєкт, який анонсував Володимир Зеленський буквально за два тижні до повномасштабного вторгнення – безкоштовні смартфони від держави вакцинованим українцям старше 60 років та пільговий тариф на інтернет.

Збір заявок на отримання смартфона збиралися розпочати у квітні 2022-го, а видати перші гаджети – влітку. Загалом у 2022 році планували роздати «кілька мільйонів» смартфонів, а повністю проєкт реалізувати за три роки.

Як нещодавно писали ЗМІ із посиланням на Мінцифри, війна ініціативу відстрочила, але «до неї повернуться».

Повільніше, ніж планувалося, але все ж таки реалізується програма із забезпечення кожного вчителя новим ноутбуком – їх збиралися роздати до 2023 року. В умовах війни, блекаутів та дистанційного навчання програма особливо важлива – за даними МОН, школам передали поки що понад 135 тисяч ноутбуків.

У червні 2021 року Зеленський обіцяв висадити в Україні мільярд дерев за три роки, тобто до червня 2024-го.

Програма «Зелена країна», незважаючи на повномасштабну війну, триває – дерева висаджують там, де немає бойових дій. За даними на сайті, ціль виконана на 43% – посаджено 430,2 млн дерев. За новим планом, мільярд дерев мають посадити до осені 2025 року.

У травні 2021-го Зеленський ініціював створення «Президентського університету», де збиралися готувати «людей майбутнього» – фахівців у сфері інформаційної та кібербезпеки, штучного інтелекту, нанотехнологій, аерокосмічних, енергетичних та біотехнологій.

Збудувати університет збиралися на ВДНГ (там навіть розпочиналися підготовчі роботи), перший семестр навчання планувався на осінь цього року. Вартість будівництва мала скласти орієнтовно більше ніж 7 млрд гривень. Ймовірно, після завершення війни «Президентський університет» не увійде до списку пріоритетів для реалізації.

Ще один проєкт (хоча його реалізація і до війни виглядала малоймовірною) – «економічний паспорт»: з 2023 року планувалося розпочати роботу Фонд майбутніх поколінь, де б накопичувалися гроші для дітей, що народилися після 1 січня 2019 року.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало про обіцянки Володимира Зеленського за останній місяць.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: