Як за рік змінилася економічна ситуація в Україні

Читать на русском

Економіка України зазнає величезних збитків через повномасштабну російську агресію, і без допомоги західних партнерів у держбюджеті може утворитися «дірка». Проте за майже два роки війни Україна все ж таки зуміла адаптуватися до нинішніх умов, і міжнародні організації навіть почали обережно прогнозувати економічне зростання. «Слово і діло» за основними показниками вирішило порівняти, як за останній рік змінилася економічна ситуація в країні.

Як за останній рік в Україні змінилися курс долара, ВВП, рівень інфляції, облікова ставка, обсяг держборгу та інші економічні показники.
Як за рік змінилася ситуація в економіціСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

ВВП України минулого року пережив найглибше падіння за всю історію незалежності – скоротився на 29,1%. Причиною стало повномасштабне вторгнення росії, яке призвело до окупації територій, руйнування інфраструктури та виробництва, блокади чорноморських портів, руйнування логістики та масової міграції.

Цього року українська економіка відновила зростання, в Нацбанку очікують, що за підсумками року воно становитиме 4,9%. У вересні, наприклад, зростання ВВП склало 9,1% порівняно з минулим роком.

Також в Україні сповільнилася інфляція: цього вересня вона склала 7,1% річних проти 24,6% у вересні 2022-го. За підсумками минулого року інфляція в Україні становила 26,6%, цього року Нацбанк прогнозує 5,8%.

Офіційний курс долара в Україні становив 6 листопада 36,17 гривень. Рівно рік тому долар коштував 36,56 гривні. Зазначимо, що з 3 жовтня Національний банк перейшов від фіксованого курсу до режиму керованої гнучкості.

Облікову ставку з 27 жовтня в Україні знижено до 16% річних. Крім того, більшість членів Комітету з монетарної політики НБУ очікують, що у грудні облікову ставку буде знижено ще на один процентний пункт.

Після початку війни НБУ встановив облікову ставку на рівні 25% (з 10%). Цього року її знижували до 22%, згодом до 20%, тепер до 16%.

Порівняно з минулим роком Україна наростила обсяг міжнародних резервів – 39,72 млрд доларів станом на кінець вересня проти 23,93 млрд в аналогічний період 2022-го.

При цьому під час повномасштабної війни резерви України кілька разів встановили рекорд за часи незалежності. Однією з причин є регулярні надходження фінансової допомоги у валюті від західних партнерів.

Товарообіг України за дев'ять місяців цього року склав 73,7 млрд доларів, це майже стільки ж, скільки за січень-вересень 2022-го – 72,3 млрд доларів.

Цього року в Україну найчастіше ввозили автомобілі, обладнання та транспорт, продукцію хімічної промисловості та паливно-енергетичні товари. До топ-3 товарів на експорт увійшли продукти, метали та вироби з них, машини, обладнання та транспорт.

Порівняно з минулим роком зріс дефіцит державного бюджету України – до 900 млрд гривень проти 638,7 млрд за підсумками січня-жовтня 2022-го.

Також зріс обсяг державного та гарантованого державою боргу – 133,62 млрд доларів на кінець вересня. Минулого року він становив 98,1 млрд.

А фактичні державні запозичення за десять місяців становили 1 трлн 341,4 млрд гривень. За аналогічний період 2022 року вони становили 932,4 млрд гривень.

Нагадаємо, «Слово і діло» також аналізувало, як подорожчало життя українців за рік повномасштабної війни.

На інфографіці – як змінювався розмір мінімальної зарплати в Україні у гривнях та доларах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: