Протипіхотні міни: скільки жертв в Україні та світі

Читать на русском

Міжнародні спостерігачі зафіксували в Україні десятикратне збільшення кількості жертв протипіхотних мін порівняно з роком до повномасштабного російського вторгнення. Наразі Україна посідає друге місце у світі за цим показником, йдеться у звіті гуманітарної організації Handicap International. «Слово і діло» розібралося, скільки всього цивільних у світі загинули від протипіхотних мін у 2022 році, хто виробляє міни та скільки коштів було спрямовано на розмінування.

Україна стала другою після Сирії країною за кількістю жертв протипіхотних мін. Докладніше про ситуацію з мінами у світі в 2022 році – на інфографіці.
Країни-розробники протипіхотних мінСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Загалом у 2022 році було зафіксовано не менше 4710 жертв мін та вибухонебезпечних предметів, що залишилися від війни (1661 убитий та 3015 поранених). Це менше, ніж в 2021-му, але насамперед через недостатні ресурси для збору даних в Афганістані.

Половина жертв серед цивільного населення – діти.

Найбільшу кількість жертв протипіхотних мін була зафіксована у Сирії – 834 загиблих та поранених серед мирних громадян. Україна на другому місці – 608 загиблих чи поранених, при цьому у 2021 році було 58 жертв. Також серед лідерів за кількістю жертв – Ємен (582) та М'янма (545).

На сьогоднішній день мінами забруднено понад 80 країн та територій. У звіті наголошується, що Україна була серйозно забруднена наземними мінами та вибухонебезпечними предметами ще з 2014 року, ситуація загострилася після повномасштабного вторгнення. Наразі протипіхотні міни задокументовані в 11 областях – Київській, Чернігівській, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській, Миколаївській, Одеській, Сумській та Запорізькій.

Загалом росія застосовує в Україні щонайменше 13 типів протипіхотних мін. Наголошується також на безпрецедентності ситуації: країна, яка не є учасницею Договору про заборону мін (тобто росія), застосовує цю зброю на території країни-учасниці (України) за можливого сприяння сусідньої держави-учасниці (Білорусі).

Глобальна підтримка протимінної діяльності торік становила 913,5 млн доларів – на 52% більше, ніж роком раніше. З цієї суми 162,3 млн доларів або 20% було спрямовано на Україну.

Ірак отримав майже удвічі менше коштів – 89,6 млн, Афганістан – 66,4 млн, Ємен – 64,4 млн.

У списку виробників протипіхотних мін зараз 12 держав: Вірменія, Китай, Куба, Індія, Іран, М'янма, Північна Корея, Пакистан, росія, Сінгапур, Південна Корея та В'єтнам.

Росія має найбільший запас протипіхотних мін – 26,5 млн. У Пакистану 6 млн таких мін, у Індії та Китаю – близько 5 млн, у США – 3 млн.

Нагадаємо, в Україні замінованими залишаються близько 174 тисячі квадратних кілометрів території. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

У Кабміні назвали чотири кроки для прискорення процесу розмінування.

На гуманітарне розмінування від міжнародних партнерів залучено вже близько 500 млн євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: