Омбудсмен закликав не спекулювати на мовній темі та не пропагувати «дві України»

Читать на русском
На мовній темі не має бути спекуляцій і нам не потрібно влаштовувати поділ України за різними категоріями, заявив Тарас Кремінь.
facebook.com/taras.kremin

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень вирішив висловитися на тлі скандалу з українською мовою та військовими, який спровокувала Ірина Фаріон. Омбудсмен заявив, що з початку року не надійшло жодної скарги щодо порушення закону про державну мову у Збройних силах України.

Про це Тарас Кремінь розповів у Facebook.

Мовний скандал із Іриною Фаріон: як розвивалися подіїСтався черговий скандал з Іриною Фаріон – вона розкритикувала російськомовних бійців ЗСУ. У чому суть її висловлювань і що сталося далі – на інфографіці.

«За 10 місяців 2023 року на адресу секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови не надійшло жодної скарги щодо порушення закону про державну мову у Збройних Силах України», – повідомив омбудсмен.

Він звернув увагу, що мовні скандали, які останніми днями поширювалися у ЗМІ, не просто шкідливі, але це ще й допомога російській пропаганді.

«Я хочу, щоб на мовній темі не було спекуляцій. Ми вже проходили поділ України за різними категоріями. Так звані дві України - це одна з розробок психологічного спрямування російського походження. У нас єдина держава. У нас єдина державна мова. У нас єдине бачення у наближенні нашої перемоги. Ми дякуємо Збройним Силам України за їх єдність!», – сказав Кремінь.

Також він заявив, що за потреби для військовослужбовців можуть бути відкриті мовні курси.

Нагадаємо, днями Ірина Фаріон потрапила у скандал, вона розкритикувала російськомовних українських військових та сказала, що не може назвати їх українцями. Після цього омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до СБУ та Нацполіції через негативні висловлювання та звинувачення щодо військовослужбовців ЗСУ.

Після цього Фаріон потрапила у новий скандал через те, що оприлюднила у своєму Telegram листа зі словами підтримки від проукраїнського студента з окупованого Криму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: