В ISW назвали кілька версій появи повідомлень про «перегрупування» рф на Херсонщині

Читать на русском
Вкид про перегрупування росіян у Херсонській області може бути частиною інформаційної операції проти України або ж говорити про реальні дискусії в командуванні рф.
Getty Images

Повідомлення про «перегрупування» російських військ на лівому березі Херсонської області могли бути частиною інформаційної операції, спрямованої на те, щоб українські сили недооцінили кількість сил противника.

Це одна із версій аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

У ЗСУ відреагували на повідомлення про «перегрупування» військ рф на ХерсонщиніВкид ворожої пропаганди про перегрупування окупаційних військ на лівому березі Херсонщини є елементом ведення бойових дій, повідомила Наталія Гуменюк.

На думку аналітиків, російське військове командування могло дати вказівку державним ЗМІ опублікувати, а потім спростувати повідомлення про перегрупування в рамках інформаційної операції, метою якої є змусити українські сили недооцінити стан військ противника на лівому березі Херсонської області.

Але в ISW зазначили, що обдурити українське командування в такий спосіб не вдасться.

Ще одна версія – відкликане повідомлення може свідчити про реальні дискусії серед вищого військового командування, які передчасно потрапили до інформаційного простору.

Третя версія, яку в ISW вважають малоймовірною – інформацію про перегрупування передало ЗМІ під виглядом Міноборони зовнішнє джерело.

При цьому аналітики зазначають, що незалежно від причин появи такого повідомлення реакція на них дозволяє припустити, що в російських медіа немає єдиної риторики щодо того, що відбувається в Херсонській області.

Російське Міноборони не визнає, що ЗСУ зайняли позиції на лівому березі Дніпра та проводять операції. Водночас, воєнкори все частіше повідомляють про активність ЗСУ в цьому районі.

У звіті наголошується, що попередні невдачі у росіян у виробленні скоординованої реакції на невдачі на фронті призводили до хаосу та невдоволення в інформаційному просторі – тепер командування ризикує повторити це вже із ситуацією на Херсонщині.

Нагадаємо, вчора вранці дві російські пропагандистські агенції повідомили з посиланням на Міністерство оборони про «перегрупування» військ на Херсонському напрямку, але потім видалили новину.

У Міноборони рф назвали розсилку таких повідомлень «провокацією».

У Центрі національного спротиву заявили, що відведення російських військ не зафіксовано, а повідомлення про це можуть бути частиною інформаційної операції проти України.

У ЗСУ назвали вкид про «перегрупування» елементом ведення бойових дій.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: