Молдова відмовилась платити членські внески в СНД

Читать на русском
Уряд Молдови виключить Співдружність незалежних держав зі списку організацій, яким вона сплачує щорічні членські внески.
Фото: Pixabay

Молдова більше не сплачуватиме членських внесків у СНД і готується до виходу з організації.

Про це повідомляє «Радіо Свобода. Молдова» 1 листопада.

Зазначається, що рішення ухвалене після денонсації членства в громадських організаціях і «банківських санкцій, накладених на російську федерацію».

Відповідно до проєкту рішення Міністерства фінансів Молдови, сума, виділена на сплату щорічних членських внесків в міжнародних організаціях у 2023 році зменшується на 16 млн леїв (з 66,5 млн до 50,5 млн леїв). Зниження значною мірою викликане тим, що Молдова більше не сплачуватиме внески за участь у Міжпарламентській асамблеї СНД і в семи організаціях співтовариства.

На тлі російського вторгнення в Україну Молдова оголосила про поступовий вихід із СНД і вже денонсувала десятки угод, підписаних у межах організації.

У липні парламент проголосував за вихід Молдови з Міжпарламентської асамблеї СНД і з угод, які передбачають формування єдиного освітнього простору, забезпечення прикордонників спеціальним обладнанням та обмін інформацією про надзвичайні ситуації між державами-учасницями тощо.

Нагадаємо, Співдружність Незалежних Держав (СНД) – політична, економічна та військова організація, створена з ініціативи рф з початку 1990-х років.

Нагадаємо, у травні у Молдові заявили про повну відмову від російського газу.

У лютому стало відомо, що Молдова розпочала вихід із низки угод, підписаних у межах СНД.

У квітні Україна, Молдова та Румунія підписали спільну декларацію про співпрацю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: