Україна, Молдова та Румунія підписали спільну декларацію про співпрацю

Читать на русском
Україна співпрацюватиме з Молдовою і Румунією щодо вступу в ЄС, співпраці з НАТО і протидії російській агресії.
Фото: МЗС України

У четвер, 13 квітня, міністри закордонних справ та міністри оборони Румунії, Молдови та України провели в Бухаресті тристоронню зустріч та обговорили безпекову ситуацію в регіоні і перспективи подальшої співпраці.

Спільна заява за підсумками зустрічі розміщена на сайті Міністерства закордонних справ України.

Цю заяву підготували за підсумками зустрічі керівництва зовнішньополітичних та оборонних відомств трьох держав, яка відбулася 13 квітня у Бухаресті. Серед підписантів – міністри закордонних справ Румунії Богдан Ауреску, Молдови Ніку Попеску та України Дмитро Кулеба, а також міністри оборони Румунії Ангел Тилвер, Молдови Анатолій Носатий і України Олексій Резніков.

Єврокомісія хоче рекомендувати державам-членам почати переговори щодо вступу з Україною – журналістЄвропейська комісія збирається надати оновлену інформацію щодо статусу приєднання України до ЄС у травні.

«Розширення Європейського Союзу, а також поглиблена співпраця з НАТО є ключовими в цьому відношенні, і ми й надалі докладатимемо всіх зусиль, щоб продовжувати сильну європейську та євроатлантичну підтримку регіону», – зазначено у спільному документі.

Відповідна декларація є першим офіційним документом, підписаним у рамках тристоронньої програми Румунії, Республіки Молдова та України.

Документ охоплює аспекти співпраці в економічних питаннях, інфраструктури, оборони, культури безпеки, а також процесу інтеграції до ЄС України та Республіки Молдова. Міністри з нетерпінням очікують на рішення Єврокомісії щодо початку вже цього року переговорів про вступ України та Республіки Молдова до ЄС.

Також Румунія та Республіка Молдова підтвердили свою готовність підтримати ініціативу України щодо всеосяжного, справедливого та тривалого миру, висловивши підтримку Формулі миру Президента Зеленського та зобов’язання активно працювати з Україною над впровадженням мирного плану з 10 пунктів.

«Наголошуємо, що Формула миру дає наше спільне бачення щодо необхідних кроків, які забезпечать всеосяжний, справедливий і міцний мир для України та безпеку для всього світу», – акцентується в тристоронній заяві.

Міністри підкреслили важливість тристороннього формату діалогу та співпраці Румунія-Молдова-Україна для зближення трьох країн і підтвердили тверде бажання продовжувати координацію в цьому форматі.

Вони домовилися організувати, за першої можливості в найближчий період, новий раунд тристоронніх переговорів між міністрами закордонних справ за участю міністрів, відповідальних за енергетику та інфраструктуру.

Нагадаємо, країни Скандинавії створять єдину систему ППО для протидії росії.

Також повідомлялося, що Молдова готує санкції проти осіб, причетних до вторгнення росії в Україну.

Раніше Михайло Подоляк назвав чотири кроки для протидії російському ядерному тероризму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: