На Вінниччині розпочали екстрену вакцинацію через спалах гепатиту

Читать на русском
У Вінниці та області проводять екстрену вакцинацію кола контактних осіб. Це безкоштовні щеплення серед тих, хто був близький з хворими.
Фото Слово і діло

Мобільні бригади розпочали екстрену вакцинацію для тих, хто контактував з хворими на гепатит А у Вінницькій області.

Про це повідомив заступник міністра – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, передає пресслужба МОЗ.

Джерело інфікування гепатитом у Вінниці ще не ліквідували – санлікарУ Вінниці вже так багато інфікованих, що йдеться про надзвичайну ситуацію обласного масштабу та обласного рівня.

Він уточнив, що йдеться про вакцинацію проти гепатиту А для кола контактних осіб. Тобто, рідних та близьких, з якими пацієнти з лабораторно підтвердженим діагнозом вірусного гепатиту А контактували напередодні, проживають разом чи ділять спільний побут.

Він нагадав, що у відповідь на спалах гепатиту А на Вінниччині до області доставлено понад дві тисячі вакцин. Насамперед розпочалася вакцинація медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадської охорони здоров'я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А.

«Другий етап протидії поширенню захворювання – проведення екстреної вакцинації кола контактних осіб. Це безкоштовні щеплення серед «близьких контактів» пацієнтів із підтвердженими діагнозами», – розповів Кузін.

За його словами, медики пропонуватимуть їм пройти вакцинацію, оскільки це надійний захист імунітету та можливість зупинити поширення гепатиту А через близькі контакти.

За даними МОЗ, на сьогодні відомо про 231 випадок захворювання на вірусний гепатит А у Вінницькій області. Минулої доби було виявлено 19 нових випадків. У лікарнях перебуває 144 пацієнти.

Нагадаємо, тиждень тому у Вінниці підтвердили спалах гепатиту. Кількість хворих зростає, усі школи закрили на карантин.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: