Україна разом зі США створила «гібридні» системи ППО

Читать на русском
Україна і США спільно створили гібридні системи ППО, які дозволяють запускати сучасні зенітні ракети західного стандарту з модернізованих радянських пускових установок.
Фото: The New York Times

У межах ініціативи FrankenSAM Україна та США спільно розробили «гібридні» системи ППО. Розробки поєднують сучасні зенітні ракети західного калібру та радянські ЗРК.

Про це повідомляє The New York Times.

Який обсяг військової допомоги надали США Україні з початку повномасштабної війниВійськова підтримка України від США під час повномасштабної війни – на інфографіці Слово і діло.

За інформацією видання, програма FrankenSAM, завдяки якій країни створили «гібридні» системи ППО, виникла наприкінці минулого року. Тоді українські офіційні особи звернулися до західних союзників з проханням допомогти їм знайти ракети для близько 60 зенітно-ракетних комплексів «Бук» радянського виробництва і радарів, які простоювали в арсеналі Києва.

«Знаючи, що Заходу буде складно отримати боєприпаси російського виробництва для систем «Бук», українці натомість запропонували переобладнати пускові установки для використання зенітних ракет калібру НАТО, подарованих США», – йдеться у статті.

У матеріалі сказано, що є два варіанти «гібридних» систем ППО: перший об'єднує пускові установки «Бук» з ракетами Sea Sparrow, а другий поєднує радянські радари з ракетами AIM-9M Sidewinder. Обидва варіанти успішно пройшли випробування на військових базах у США та незабаром надійдуть на озброєння ЗСУ.

Також видання пише, що цього тижня в Україні почала працювати ракетна система Hawk часів холодної війни.

Нагадаємо, Україна хоче домовитися з Німеччиною про спільне виробництво систем ППО.

Нещодавно президент Володимир Зеленський заявив, що Україна максимально працює, щоб дати ЗСУ більше ППО, оскільки постачання цих систем безпосередньо впливають на терміни закінчення війни. . Також повідомлялося, що США виділили Україні нову партію військової допомоги на 150 млн доларів. Пакет, зокрема, включає додаткові засоби протиповітряної оборони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: