Республіканці в Сенаті хочуть змінити запит Білого дому на допомогу Україні та Ізраїлю – WSJ

Читать на русском
Республіканці в Сенаті хочуть змінити запит адміністрації Джо Байдена про надання 106 млрд доларів допомоги для України, Ізраїлю та Тайваню, розділивши його.
the-scientist.com

Представники Республіканської партії в Сенаті США хочуть внести зміни до запиту адміністрації Байдена про виділення 106 млрд доларів допомоги для України, Ізраїлю та Тайваню, а також для управління потоком мігрантів на кордоні.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Який обсяг військової допомоги надали США Україні з початку повномасштабної війниВійськова підтримка України від США під час повномасштабної війни – на інфографіці Слово і діло.

Адміністрація Байдена попросила близько 61 млрд доларів для України, 14 млрд – для Ізраїлю, близько 9 млрд – на гуманітарну допомогу обом країнам, 2 млрд – на допомогу у забезпеченні безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні та 14 млрд – на посилення кордону США.

За інформацією видання, деякі республіканці хочуть, щоб допомогу Ізраїлю було відокремлено від допомоги Україні: це натяк на той факт, що Україна стала «політично непопулярною» серед виборців їхньої партії та низки законодавців-республіканців.

Минулого тижня сенатор-республіканець Том Коттон назвав пропозицію адміністрації «мертвою».

«Ми не витрачатимемо, наприклад, 3,5 мільярда доларів на задоволення «потенційних потреб мешканців Гази», – сказав він. Сенатор також не хоче виділяти 11,8 млрд на фінансування невійськових витрат українського уряду та 4,7 млрд на забезпечення затриманих у США мігрантів (на його думку, натомість гроші слід витратити на депортацію).

Законопроєкт потребуватиме двопартійної підтримки, щоб отримати 60 голосів, необхідних для просування в Сенаті, контрольованому демократами. Це означає, що законопроєкт мають усі сенатори більшості (51) та мінімум 9 республіканців.

Ще до того, як Білий дім офіційно оголосив про запит на фінансування, група із 9 республіканців у Сенаті підписала лист із закликом відокремити фінансування Ізраїлю від фінансування України.

«Це два окремі конфлікти, і було б неправильно використовувати підтримку допомоги Ізраїлю у спробі отримати додаткову допомогу для України», – написали сенатори.

З ще більшими розбіжностями пакет стикається у Палаті представників, роботу якої з 3 жовтня паралізовано без спікера. Деякі республіканці також вважають, що питання треба розділити.

Нагадаємо, посол України в США Оксана Маркарова розповіла, на які цілі призначено 61,4 млрд доларів допомоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: