В Україні з 2024 року хочуть скасувати заочну форму навчання: подробиці

Читать на русском
Кабмін підтримав законопроект, який запроваджує фундаментальні зміни у вищій освіті вже з наступного року.
lexinform

Кабінет міністрів підтримав законопроект, який запроваджує фундаментальні зміни у вищій освіті. Зокрема, з наступного року можуть скасувати заочну форму навчання.

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram.

У МОН розповіли про реформу дошкільної освітиМіністр освіти та науки України Оксен Лісовий розповів, що саме передбачатиме нова реформа.

«Дистанційне навчання замість заочного чи вечірнього. Україні потрібні освічені громадяни, тому відмовляємося від заочки з 2024 року. Заочна форма навчання — радянський рудимент освіти. Дистанційне навчання показало себе ефективніше, ніж купування дипломів та освіта «для галочки»», – написав Федоров.

За його словами, студенти зможуть обирати скільки вчитися та змінювати спеціальність після 1–2 років навчання.

Він також розповів й про інші нововведення цього законопроекту. Він передбачає такі зміни:

  • Студенти за контрактом можуть регулювати термін навчання. Наприклад, пришвидшити навчання й завершити бакалаврат за 3 роки замість чотирьох. Чи навпаки — отримати ступінь за 6 років. Це допоможе формувати зручний графік, якщо працюєте чи хочете приділити більше уваги певним предметам.

  • Вибір спеціальності після першого чи другого курсу. Як зазначив Федоров у «17 років, суперскладно вибрати професію на все життя. Тому даємо студентам більше часу та можливостей, щоб визначитися. Вступаєте на певну галузь, 1–2 роки вивчаєте спільні предмети, далі – вибираєте конкретну спеціальність, яка до вподоби».

Тепер законопроект має ухвалити Верховна рада.

Нагадаємо, у Кабміні заявили, що військова освіта буде пріоритетом у найближчі роки. У МОН розповідали, скільки абітурієнтів цього року прийняли на бюджет.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: