Скільки газу в європейських сховищах та як змінювався рівень запасів

Читать на русском

Європейські країни добре підготувалися до зими: підземні сховища газу заповнені майже на 98%, що є рекордом за всю історію спостережень. Станом на середину жовтня в ПСГ було 105,1 млрд кубометрів газу за максимальної потужності 107,4 млрд кубів. Скільки газу накопичено у сховищах на території 18 держав-членів Євросоюзу і якою була ситуація у попередні два роки, розібралося «Слово і діло».

Якщо аналізувати доступні по країнах Євросоюзу дані, то найбільш заповнені сховища станом на середину жовтня в Іспанії, Португалії та Румунії (понад 100%).

На 97-99% заповнили свої ПСГ Німеччина, Польща, Австрія, Чехія, Данія, Італія, Нідерланди, Словаччина, Франція, на 95-96% – Бельгія, Болгарія, Угорщина, Хорватія та Швеція.

Найменше газу у сховищах Латвії – воно заповнене на 90,2%.

Після попереднього опалювального сезону, на початку березня 2023-го, найбільше газу залишилося у сховищах Португалії, Швеції, Іспанії, Болгарії, Данії та Хорватії, найменше – Латвії.

До початку опалювального сезону у 2022 році країни Європи також накопичили достатньо газу: більш ніж на 90% ПСГ були заповнені у Данії, Бельгії, Іспанії, Італії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Португалії, Румунії, Франції, Хорватії та Швеції.

При цьому навесні минулого року сховища більшості європейських країн ледь були заповнені на третину. Найбільше газу у березні 2022-го було у ПСГ Данії, Іспанії, Польщі, Португалії. Найменше газу залишалося у Швеції – ПСГ до весни було заповнено на 6,7%.

До опалювального сезону восени 2021 року Європу також була менш підготовленою, сховища більшості країн не були заповнені на 90%. Найбільше газу було накопичено у Бельгії, Польщі та Франції, найменше – у Швеції та Австрії.

Нагадаємо, «Слово і діло» розібралося, як останні десять років змінювався рівень видобутку та споживання газу в Європі.

Аналогічні дані щодо України – на інфографіці.

Як скоротилося споживання газу в ЄС минулого опалювального сезону, можна дізнатися з інфографіки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: