Галущенко припустив, що транзит російського газу через Україну припиниться в 2024 році

Читать на русском
Міністр енергетики вважає невеликими шанси на продовження контракту з росією на транзит газу до Європи.
facebook.com/minenergoUkraine

Міністр енергетики Герман Галущенко вважає, що шанси України та росії домовитися про продовження контракту на транзит газу до Європи невеликі.

Він сказав про це в інтерв'ю Financial Times.

Глава «Нафтогазу» назвав розмір боргу «Газпрому» за транзитГазпром винен Нафтогазу близько 200 млн доларів за транзит, сума постійно зростає. Крім того, можливе зупинення росією транзиту газу через Україну також може розглядатися в арбітражному суді.

Контракт спливає в наступному році. «Я справді не можу собі уявити, як це може бути у двосторонньому порядку», — сказав Галущенко у відповідь на запитання, чи Україна готова переглянути угоду з рф.

«Я можу сказати вам, що ми готуємо нашу систему до скорочення поставок», – додав він.

Транзит через Україну складає близько 5% від загальноєвропейського імпорту газу. За словами Галущенка, Європа буде відносно готова до подальшого уповільнення постачання, оскільки в минулому їй доводилося пристосовуватися до аналогічних скорочень.

Хоча Галущенко припустив, що європейські політики можуть захотіти переглянути договір — як це сталося у 2019 році, коли делегація ЄС виступила посередником у тристоронніх переговорах із росією та Україною, — аналітики кажуть, що це є малоймовірним. Єврокомісія поки що питання не коментувала.

Поточний контракт на транзит газу було підписано у грудні 2019 року, він є дійсним до 2024 року. Відповідно до угоди «Газпром» має постачати щонайменше 65 млрд кубометрів газу у 2020 році та 40 млрд кубометрів газу на рік у період з 2021 до 2024 року українським газопроводом.

Проте зараз росія постачає лише близько 12 млрд кубометрів на рік.

Нагадаємо, у вересні «Нафтогаз» офіційно подав прохання про арбітраж проти російського «Газпрому» до Міжнародного арбітражного суду. Російська компанія з травня порушує правило контракту «качай чи плати».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: