У Міноборони розповіли, як змінилася кількість жінок-військових у ЗСУ за два роки

Читать на русском
За два роки кількість жінок у лавах ЗСУ зросла на 12 тисяч. У Міноборони також розповіли, що змінилося у питаннях рівноправності в армії.
Фото Слово і діло

З 2021 року кількість жінок в українській армії зросла на 40 відсотків. Наразі служать близько 43 тисяч жінок-військових.

Про це повідомило Міністерство оборони України у Telegram.

Військовий облік для жінок: хто і навіщо має йти до ТЦК із жовтняДеякі жінки мають ставати на військовий облік із 1 жовтня. Хто, навіщо і чи буде обмежений виїзд за кордон, – у матеріалі та на інфографіці.

«Чисельність військовослужбовиць ЗСУ збільшилась на 40 відсотків порівняно з 2021 роком. За 2 роки кількість жінок у війську зросла на 12 тисяч – зараз проходить службу майже 43 тисячі військовослужбовиць», – сказано в повідомленні.

У Міноборони також розповіли, що змінилося у питаннях рівноправності в армії. Зокрема, це такі нововведення:

1. Міністерство оборони скасувало усі обмеження для доступу військовослужбовиць до усіх посад.

Якщо раніше жінки могли проходити службу на посадах переважно медичних спеціальностей, зв'язківців, бухгалтерів, діловодів та кухарів, то зараз жінка в армії може бути водієм, гранатометником, заступником командира розвідгрупи, командиром БМП, ремонтником, кулеметником, снайпером тощо.

Раніше контракт на проходження військової служби укладався жінками віком від 18 до 40 років, тоді як у чоловіків такого обмеження не було. Тепер від 18 до 60 років контрактниками можуть стати представники обох статей.

Щодо декретної відпустки, то тривалість, визначена у медичному висновку, зараховується до строку вислуги у військовому званні.

2. Надали можливість здобуття військової освіти всіх рівнів.

З 2019 року уряд України дозволив вступати до військових ліцеїв дівчатам. Жінки, які в майбутньому бачать себе офіцерами ЗСУ, мають доступ до всіх рівнів військової освіти. Їм дозволено опановувати ті самі спеціальності, що й чоловікам, а потім і служити за широким переліком посад.

3. Організували системну роботу щодо підвищення рівня компетентності особового складу із забезпечення рівних прав та можливостей жінок й чоловіків.

Раніше тренінгів, семінарів, нарад, освітніх програм, круглих столів за участю міжнародних організацій, експертів та фахівців із рівноправності української армії не проводилося. Наразі ця робота відбувається постійно у всіх військових частинах.

4. Враховуються аспекти рівноправності розробки нормативно-правових актів.

Усі документи, які розробляє МОУ, проходять гендерну експертизу.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2023 року жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, мали стати на військовий облік. Докладніше про це – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: