Шмигаль розповів, як перераховуватимуть пенсії згідно з новою пенсійною реформою

Читать на русском
З 1 березня 2024 року вдруге під час війни буде проведено індексацію пенсій. Також з'явиться бальна система.
Фото Слово і діло

В Україні наступного року уряд запускає нову пенсійну реформу. У нарахуванні пенсій буде бальна система. Також буде проведено індексацію.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram 22 вересня.

Пенсійна реформа: чи можливий перехід на накопичувальну систему під час війниПерехід до накопичувальної пенсійної системи – давня обіцянка українських політиків. Чи можна перейти на цю систему під час війни з агресором, яку веде Україна?

За словами Шмигаля, мета пенсійної реформи — забезпечити, щоб кожен український пенсіонер мав солідарну пенсію не нижче за 30% його середньої заробітної плати протягом життя. Разом з накопичувальною складовою – це буде не менше 50%.

«З 1 березня 2024 року вдруге під час війни ми проведемо індексацію пенсій. Наступного року плануємо зробити цю індексацію, як і всю солідарну систему, більш справедливою, зрозумілою та прозорою», – написав він.

Прем'єр додав, що у нарахуванні пенсій буде запроваджено бальну систему.

«Вона вирівняє диспропорції між пенсіонерами, що давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію, раніше підтягнуться до сучасного рівня», – зазначив Шмигаль.

Глава Кабміну пояснив, як такий механізм працюватиме.

«Щомісяця працевлаштовані громадяни сплачують внесок до Пенсійного фонду. Внесок буде перерахований у бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент. Якщо ви платили внески із зарплати, яка є середньою по країні, — отримуєте 10 балів. Вище середньої по країні — отримуєте, наприклад, 12 або більше балів, менше середньої — 8 балів. Потім ці бали щороку будуть так само перераховуватись назад у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати», - розповів він.

Шмигаль упевнений, що саме так буде створено пенсійну систему, захищену від інфляції та девальвації.

Нагадаємо, раніше Шмигаль розповів, як зросте середня пенсія у 2024 році. «Слово і діло» писало про те, який сьогодні пенсійний вік у країнах світу та де його підвищили за останні два роки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: