У кого з республіканців найбільше шансів стати кандидатом у президенти США

Читать на русском

До президентських виборів у США залишилось 13 місяців. Україні їх результат важливий насамперед тим, що від нього залежить подальша військова підтримка з боку Вашингтона. Якщо демократи в особі чинного глави держави Джо Байдена виступають за продовження допомоги, то думки серед потенційних кандидатів-республіканців розділилися. Найбільше шансів стати кандидатом від Республіканської партії у Дональда Трампа, котрий уже двічі демонстративно пропускав дебати. «Слово і діло» пропонує подивитися, які у його суперників шанси отримати партійну номінацію на виборах-2024.

Хто, окрім Дональда Трампа, може стати кандидатом у президенти США від Республіканської партії – на інфографіці.
Кандидати у президенти від Республіканської партіїСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Підтримка експрезидента США Дональда Трампа серед республіканців лише зросла з початку року. Якщо в січні він мав 46% голосів потенційних виборців, то на 1 жовтня вже 61%.

Найбільше голосів виборців Трампа може перетекти до його найближчого конкурента Рона Десантіса (33%), а також до бізнесмена Вівека Рамасвані (22%).

Рейтинг підтримки губернатори Флориди Десантіса серед республіканців на первинних виборах, навпаки, впав з початку року: на 1 січня у нього було 33% голосів потенційних виборців, а восени всього 13-14%.

В якості альтернативи його виборці скоріше проголосують за Трампа (35%), колишнього посла в ООН Ніккі Гейлі (23%) або Рамасвамі (17%).

Популярність колишнього віцепрезидента в адміністрації Трампа Майкла Пенса протягом року трохи спала: у січні його рейтинг серед республіканців був на рівні 8%, зараз – 5%.

Рейтинг Гейлі серед виборців-республіканців зріс із 3% на початку року до 7% у жовтні.

У Рамасвамі навесні ще був нульовий рейтинг, у травні-червні він мав 3% голосів потенційних виборців, у липні – 7%, у серпні – 9%, у вересні – 11% (пік популярності), у жовтні – знову 7%.

Рейтинг серед республіканців на рівні 1-3% у сенатора від Південної Кароліни Тіма Скотта, колишнього губернатора Нью-Джерсі Кріса Крісті, губернатора Північної Дакоти Дага Бургама. Нульовий рейтинг у жовтні у ексгубернатора Арканзасу Аса Гатчінсона та колишнього конгресмена Вілла Херда.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» проаналізувало, яку позицію щодо України озвучували потенційні кандидати у президенти.

З інфографіки можна дізнатися, скільки термінів перебували при владі американські президенти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: