США, Євросоюз та росія провели таємні переговори за кілька днів до подій у Карабаху – ЗМІ

Читать на русском
Представники США, Євросоюзу та росії проводили таємні переговори у Стамбулі за два дні до початку операції Азербайджану в Карабаху.
Фото: росЗМІ

Представники США, Європейського Союзу та росії провели таємні переговори в Туреччині за кілька днів до того, як Азербайджан розпочав антитерористичну операцію у Нагірному Карабаху.

Про це повідомляє Politico із посиланням на джерела.

Конфлікт у Карабаху: як змінювалися військові витрати та чисельність армій Азербайджану та ВірменіїПорівняння чисельності збройних сил та військових витрат Азербайджану та Вірменії – на інфографіці.

Видання зазначає, що це рідкісний, хоча зрештою безуспішний, контакт між росією та Заходом з початку повномасштабної війни в Україні.

За словами високопоставленого дипломата, зустріч відбулася 17 вересня у Стамбулі в рамках зусиль щодо тиску на Азербайджан, щоб той припинив блокаду та пропустив гуманітарні конвої з Вірменії у Карабах.

США представляв Луї Боно – старший радник Вашингтона з питань кавказьких переговорів, Євросоюз – представник у регіоні Тойво Клаара, росію – спеціальний посланник путіна у відносинах між Вірменією та Азербайджаном Ігор Ховаєв.

Представник ЄС у коментарі виданню сказав, що «важливо підтримувати канали зв’язку з відповідними співрозмовниками, щоб уникнути непорозумінь». Представник Держдепартаменту США відмовився коментувати зустріч.

Американський чиновник, знайомий із цим питанням, пояснив, що дискусії виникли через розуміння того, що Кремль все ще має вплив у регіоні.

Нагадаємо, 19 вересня Азербайджан розпочав антитерористичні заходи у Нагірному Карабаху для відновлення конституційного ладу.

Вже 20 вересня сторони домовилися про перемир'я, Карабах заявив про припинення вогню та роззброєння.

Президент невизнаної Нагірно-Карабахської республіки підписав указ про припинення її існування з 1 січня 2024 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: