Які країни закрили в'їзд для авто з російськими номерами

Читать на русском

Євросоюз у восьмому пакеті санкцій запроваджував обмеження на ввезення автомобілів із росії. Майже рік потому Єврокомісія роз'яснила правила застосування цих обмежувальних заходів – в'їзд до країн ЄС на особистих автомобілях (для перевезення менше десяти осіб), зареєстрованих у рф, буде розцінений як заборонений імпорт. На сьогоднішній день в'їзд для авто із російськими державними номерами закрили вже вісім країн (Україна вжила аналогічних заходів одразу після повномасштабного вторгнення), докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Україна та ще сім країн Європи заборонили в'їзд автомобілям із російськими номерами. Більше – на інфографіці.
В'їзд для авто з російськими номерамиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Тепер в'їхати до Євросоюзу на особистих автомобілях росіяни не зможуть через Литву, Латвію, Естонію, Фінляндію, Польщу, Болгарію та Норвегію.

Першими заборону запровадили країни Балтії – 12 та 13 вересня. При цьому Литва дозволяє транзит до Калінінградської області – для цього потрібно надати підтверджувальні документи. Латвія не розповсюджувала заборону на зареєстровані в росії автотранспортні компанії, які здійснюють транзитні перевезення вантажів територією ЄС між Калінінградською областю та рф.

Фінляндія заборонила в'їзд з 16 вересня, але з деякими винятками: це не стосується громадян Євросоюзу та членів їхніх сімей, які мешкають у росії, а також дипломатичних місій чи людей, які в'їжджають із гуманітарних причин. Російські автомобілі, які вже знаходяться в країні, мають виїхати до 16 березня 2024 року, але конфіскувати їх не мають наміру.

З 17 вересня авто з російськими номерами не можуть в'їжджати до Польщі, причому громадянство власника не має значення. Болгарія закрила в'їзд із 2 жовтня.

Норвегія поки що остання країна Шенгенської зони, що межує з росією, яка запровадила заборону – вона набула чинності сьогодні, 3 жовтня. Винятки зроблено для автомобілів для перевезення більше десяти пасажирів; автомобілів громадян Норвегії, країн Європейської економічної зони та членів їхніх сімей, які постійно живуть у росії; автомобілів для гуманітарних, дипломатичних чи державних потреб.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як Євросоюз торгував із росією до та після початку повномасштабної війни.

На інфографіці – які країни запровадили санкції проти пропагандистського каналу кремля Russia Today.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: