Справа Злочевського: ВАКС затвердив угоду з експодатківцем Ільяшенком

Читать на русском
Антикорупційний суд затвердив угоду з останнім обвинуваченим у справі про надання 5 млн доларів хабара керівникам НАБУ і САП.

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП і колишнім першим заступником голови начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві Миколою Ільяшенком. Його обвинувачували в причетності до надання 5 млн доларів неправомірної вигоди колишнім керівникам НАБУ і САП.

Про це журналісту «Слово і діло» розповіли співрозмовники в органах правопорядку. Пізніше цю інформацію підтвердили в ВАКС.

Ільяшенка визнали винуватим у шахрайському заволодінні 1 млн доларів неправомірної вигоди, яку мали надати керівникам НАБУ і САП на загальну суму в $6 млн, а також у пособництві в дачі хабара. Обвинуваченому призначили покаранням 5 років умовного позбавлення волі без конфіскації майна з випробуванням в 3 роки.

Також, за умовами угоди, Ільяшенко зобов'язаний внести 50 млн грн на спеціальний рахунок у Фонд United 24 на проєкт «Армія дронів».

Крім того, він співпрацюватиме зі слідством в іншій справі, яку порушили за його заявою, а саме: про підбурення до надання неправомірної вигоди суддям Вищого антикорупційного суду і прокурорам САП за укладання угоди. Наразі в цій справі завершили слідство.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд затвердив угоду з колишнім міністром екології Миколою Злочевським у справі про 5 млн доларів неправомірної вигоди керівникам НАБУ і САП. Раніше суд так само затвердив угоди ще з двома фігурантами цієї справи Андрієм Кічою та Оленою Мазур. За версією слідства, Андрій Кіча, Олена Мазурова та Микола Ільяшенко намагалися підкупити керівників антикорупційних органів, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів.

Таким чином, усі обвинувачені пішли на угоду під слідством і ніхто не отримував реального покарання. Загалом Злочевський і решта обвинувачених зобов'язалися перерахувати 680 млн грн на спеціальний рахунок у Фонд United 24 на проєкт «Армія дронів». Також ексміністр добровільно придбав обладнання для Збройних сил України на загальну суму понад 160 млн грн. Сам предмет злочину в 6 млн доларів готівки теж передали на потреби армії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: