Між Україною та Північною Македонією запрацювала зона вільної торгівлі

Читать на русском
Уряд України оновив угоду про про вільну торгівлю з Північною Македонією, яка була затверджена у жовтні 2022 року.
Фото: delo.ua

Уряд України ухвалив постанову, яка дозволяє запустити оновлену угоду про вільну торгівлю з Північною Македонією, яку ухвалили в жовтні 2022 року.

Про це повідомило Міністерство економіки.

Як пояснив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка, ухвалена постанова дозволяє повністю запустити оновлену угоду про вільну торгівлю між Україною та Північною Македонією, що була ратифікована навесні 2023 року.

Постанова зокрема змінює механізм митного оформлення сільськогосподарських товарів, дозволяючи імпортувати товари з Північної Македонії без ліцензії на імпорт у межах тарифної квоти.

Розподіл тарифних квот відповідно до Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Північна Македонія здійснюватиметься митними органами за принципом «перший прийшов – перший обслуговується».

«Важливим досягненням для України у зв’язку з угодою є приєднання Північної Македонії до регіональної конвенції «Пан-Євро-Мед», яка встановлює ідентичні правила походження товарів, та сертифікату з перевезення товару EUR.1, який підтверджує статус преференційного походження товарів», – пояснив Качка.

Посадовець додав, що завдяки угоді аграрії України отримають більший доступ до загальних європейських ринків, оскільки отримали змогу використовувати компоненти продуктів, вироблених в Північній Македонії, для продукції, яка продаватиметься в ЄС.

Нагадаємо, Північна Македонія подарувала ЗСУ чотири штурмовики.

Також повідомлялося, що Європарламент продовжив дію безмитної торгівлі з Україною ще на рік.

Раніше Канада на рік продовжила режим безмитного ввезення товарів із України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: