ЄС готується продовжити термін тимчасового захисту українців

Читать на русском
Це означає, що українці в ЄС зможуть продовжувати жити, працювати та навчатися у країнах Євросоюзу до 2025 року.
Еврокомиссия/Facebook

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн запропонує ЄК продовжити термін дії захисту для українців, які виїхали до Євросоюзу через війну.

Про це вона заявила 13 вересня, виступаючи з доповіддю «Стан Союзу в Європарламенті».

Як у світі змінювалася кількість біженців та внутрішніх переселенцівУ 2022 році у світі налічувалося 35,3 млн біженців та 62,5 млн внутрішніх переселенців. На інфографіці – як змінювалась їхня кількість останні 30 років.

За словами голови Єврокомісії, з початку повномасштабної збройної агресії росії 4 мільйони українців знайшли притулок у Євросоюзі.

«Я хочу їм сказати, що вони зараз такі ж бажані, як і були в ті доленосні перші тижні. Ми забезпечили їм доступ до житла, охорони здоров'я, ринку праці та багато іншого. Це була відповідь Європи на поклик історії. Тому я з гордістю повідомляю, що комісія запропонує продовжити тимчасовий захист для українців», – сказала фон дер Ляйєн.

Попередньо, це рішення означатиме, що українці, які перебувають у ЄС, зможуть продовжувати жити, працювати та навчатись у країнах ЄС до 2025 року.

Вона зазначила, що тимчасовий захист, передбачений спеціальним механізмом ЄС, вперше був застосований для надання притулку українцям.

Фон дер Ляйєн нагадала, що цього року в рамках підтримки України ЄС надав 12 мільярдів євро на виплату заробітної плати та пенсій.

Нагадаємо, у липні повідомлялося, що Європа витратила понад 40 млрд євро на українських біженців. У вересні стало відомо, що одна з країн ЄС створить понад тисячу додаткових місць для українських біженців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: