Коронавірус та грип: у МОЗ розповіли, чого чекати восени

Читать на русском
Є така імовірність, що цього року COVID-19 розчиниться у групі гострих респіраторних вірусних інфекцій.
Фото Слово і діло

Коронавірус повністю нікуди не зник. Є ймовірність, що COVID-19 розчиниться у групі гострих респіраторних вірусних інфекцій та ускладнить новий епідсезон.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін під час онлайн-брифінгу у вівторок, 5 вересня.

В Україні скасовують COVID-карантин: коли інші країни оголошували про завершення пандеміїКарантин через коронавірус скасовують в Україні 1 липня. Коли про завершення пандемії заявили в інших країнах – на інфографіці.

«Якщо ситуація буде такою ж, як вона розвивається зараз, то є шанс, що COVID-19 просто розчиниться у групі гострих респіраторних вірусних інфекцій. Це означає, що епідемічний сезон грипу, який буде суміщений з COVID-19, буде важчим, але важчим у переважній більшості для осіб у віці 60+ та для людей із супутніми захворюваннями», – розповів Кузін.

За його словами, передбачається, що в Україні восени та взимку циркулюватиме звичайний грип H1N1 і також H3N2 – це віруси, які належать до групи A. Також швидше за все, починаючи з кінця року, приєднається ще також вірус групи B, який переноситься набагато легше.

При цьому санлікар додав, що в Україні недостатній рівень вакцинації від COVID-19. Сумарно щодо цивільного населення він на рівні 40-45%. Найменше людей вакцинуються у селах.

Нагадаємо, у червні в Україні скасували COVID-карантин та режим надзвичайної ситуації. У липні у Фінляндії та Норвегії виявили спалахи пташиного грипу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: