Україна отримає від США перші снаряди зі збідненим ураном – Reuters

Читать на русском
Білий дім схвалить передачу ЗСУ боєприпасів зі збідненим ураном для танків Abrams. Раніше такі снаряди до Challenger Україні передала Великої Британії.
Фото: euronews.com

Адміністрація президента США Джо Байдена вперше передасть Україні суперечливі бронебійні боєприпаси, що містять збіднений уран.

Про це йдеться в документі, з яким ознайомилося видання Reuters і окремо підтвердженому двома офіційними особами США.

«Снаряди, які можуть допомогти знищити російські танки, є частиною нового пакету військової допомоги Україні. Він буде оприлюднений наступного тижня. Боєприпаси можуть бути випущені з американських танків Abrams, які, за словами обізнаної особи, мають бути доставлені в Україну найближчими тижнями», – йдеться у матеріалі.

Снаряди зі збідненого урану: що це таке і чи належить до ядерної зброїПро те, що являють собою боєприпаси, які використовують збіднений уран, та чи можна відносити їх до категорії ядерної зброї – в матеріалі Слово і діло

Журналісти нагадали, що, «хоча Велика Британія відправила в Україну боєприпаси зі збідненим ураном на початку цього року, це буде перша поставка боєприпасів США».

Цей факт, ймовірно, викличе суперечки, оскільки слідує за попереднім рішенням адміністрації Байдена надати Україні касетні боєприпаси, незважаючи на занепокоєння щодо небезпеки такої зброї для цивільного населення.

«Використання боєприпасів зі збідненим ураном є предметом гострих дискусій, а противники, такі як Міжнародна коаліція із заборони уранової зброї, стверджують, що вживання або вдихання пилу збідненого урану становить небезпечні ризики для здоров’я, включаючи рак і вроджені дефекти.

Побічний продукт збагачення урану – збіднений уран – використовується для боєприпасів, оскільки його надзвичайна щільність дає снарядам здатність легко проникати через броню та самозайматися в палаючій хмарі пилу та металу», – йдеться у матеріалі.

США використовували боєприпаси зі збідненим ураном під час війн у Перській затоці 1990 і 2003 років і під час бомбардувань НАТО колишньої Югославії в 1999 році.

Які країни-союзники роблять найбільший внесок у перемогу УкраїниВійськова, гуманітарна та фінансова допомога Україні – хто з союзників робить найбільший внесок у перемогу.

Міжнародне агентство з атомної енергії зазначає, що дослідження в колишній Югославії, Кувейті, Іраку та Лівані «показали, що існування залишків збідненого урану, розсіяних у навколишньому середовищі, не становить радіологічної небезпеки для населення постраждалих регіонів».

Тим не менш, радіоактивний матеріал може посилити масштабну післявоєнну проблему очищення України. Частини країни вже всіяні касетними бомбами та іншими боєприпасами, що не розірвалися, а також сотнями тисяч протипіхотних мін.

Нагадаємо, США виділили Україні новий пакет допомоги на 250 млн. доларів.

Також Пентагон замовив ракети AMRAAM у Raytheon для України.

У квітні стало відомо, що Британія відправила Україні снаряди зі збідненим ураном.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: