Справа Кропачова: ВАКС розгляне питання про об'єднання двох проваджень

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав клопотання прокурора САП і передав матеріали провадження на розгляд іншої колегії суддів.

Вищий антикорупційний суд розгляне питання об'єднання провадження за обвинуваченням колишнього голови тендерного комітету державного підприємства «Мирноградвугілля» Ігоря Шмигуля та директора ТОВ «Доненергоекспорт» Валентина Горностаєва з обвинуваченням щодо решти фігурантів вугільної справи бізнесмена Віталія Кропачова.

Таке рішення 24 серпня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд заочно судить Шмигуля та Горностаєва. Також ВАКС окремо розглядає справу стосовно решти фігурантів вугільної справи Кропачова. Прокурор САП просив відправити матеріали справи Шмигуля та Горностаєва до іншої колегії суддів для розгляду питання про об'єднання.

«Клопотання прокурора третього відділу САП про передачу матеріалів кримінального провадження №52020000000000497 для вирішення питання про об`єднання цих проваджень в одне - задовольнити. Передати кримінальне провадження на розгляд колегії суддів ВАКС для вирішення питання про об'єднання цього кримінального провадження з кримінальним провадженням №42017000000000518», – ідеться в рішенні.

Нагадаємо, за версією обвинуваченням, впродовж 2016-2018 років група осіб організувала схему, в результаті якої фактично встановила контроль за державними закупівлями трьох ДП «Селидіввугілля», «Мирноградвугілля» та «Шахтоуправління Південнодонбаське №1». Йдеться про весь ланцюг – від моніторингу потреб держпідприємств у закупівлях, формування умов тендерів, комунікації з потенційними постачальниками до визначення очікуваної вартості закупівлі, переможця тендерів та контролю за розрахунками з ним.

У 69 закупівлях зазначених вугледобувних підприємств, які досліджували НАБУ та САП і в яких встановили факти порушення законодавства, договори на постачання отримувала одна компанія – ТОВ «Доненергоекспорт». Упродовж майже трьох років ці три державні підприємства, виконуючи вказівки організаторів схеми, закупили за завищеними цінами різноманітне обладнання, запасні, витратні матеріали та інші товари, іноді навіть без нагальної потреби, на загальну суму майже 174,5 млн грн, незаконно переплативши понад 51,17 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: