США, Україна та Туреччина обговорюють реалізацію зернової угоди без рф – WSJ

Читать на русском
США обговорюють з Україною, Туреччиною та іншими країнами альтернативні маршрути експорту української сільгосппродукції, в тому числі через Дунай.
atlanticcouncil.org

США ведуть переговори з Туреччиною, Україною та її країнами-сусідами щодо використання альтернативних маршрутів для експорту українського зерна.

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на американських чиновників.

Експорт українського зерна: як росія цілеспрямовано зривала угодуРосія від початку цілеспрямовано перешкоджала роботі зернового коридору. Заходи щодо зриву угоди було розбито на кілька етапів, більше – на інфографіці.

План, що підтримують США, передбачає налагодження додаткового шляху експорту 4 мільйонів тонн українського зерна на місяць через Дунай до жовтня. Більшість зерна буде відправлено річкою та через Чорне море до довколишніх портів Румунії, потім – до пунктів призначення.

Хоча цей маршрут повільніший і дорожчий, він міг би стати альтернативою Чорноморському судноплавному коридору.

За словами офіційних осіб, зусилля щодо збільшення експортних потужностей України через Дунай здійснюються паралельно зі спробами Туреччини та ООН повернути росію у зернову угоду.

Крім того, США розглядають усі потенційні варіанти, включно з військовими рішеннями, для захисту суден, що прямують до українських портів на Дунаї, сказав представник Вашингтона. Але конкретизувати варіанти він відмовився.

Плани США, пише видання, частково спиратимуться на ініціативу Європейського союзу щодо створення дорожніх, автомобільних та морських маршрутів, відомих як «коридори солідарності», для безперешкодної доставки зерна та інших вантажів до України та з неї.

Найбільший обсяг перевезеного зерна, досягнутий завдяки маршрутам ЄС, становив 4,2 млн тонн у листопаді.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав «єдину людину у світі», яка може повернути росію в зернову угоду.

Раніше президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що має намір сприяти поновленню угоди у «розширеному форматі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: