НАБУ і САП викрили схему заволодіння держземлею вартістю 1,8 млрд грн

Читать на русском

Антикорупційні органи правопорядку викрили злочинну схему про заволодіння державними землями на Київщині.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили схему заволодіння державною землею вартістю майже 1,8 млрд грн під Києвом площею понад 1200 га.

Про це повідомляють прес-служби органів.

«15 серпня 2023 року НАБУ і САП викрили 5 осіб – учасників організованої групи, яка заволоділа земельними ділянками під Києвом площею понад 1200 га. Їх дії призвели до заподіяння понад 1,8 млрд грн збитків державі», – зазначають у НАБУ.

В органі додали, що про підозру повідомили колишньому заступнику керівника державного підприємства «Головний науково-дослідний та проектний інститут Землеустрою» (організатор схеми); двом колишнім посадовцям Головного управління Держгеокадастру в Київській області (виконавці злочину, один із них – наразі керівник одного з центральних органів виконавчою влади) та двоє фізичних осіб, пов'язаних із екскерівництвом Держгеокадастру.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, керівником одного з ЦОВВ, про якого зазначає НАБУ, є тимчасовий виконувач обов'язків голови Державного агентства резерву Дмитро Бабак. Раніше він обіймав посаду начальника Головного управління Держгеокадастру у Київській області.

За даними слідства, у 2018-2019 роках організатор злочину, маючи вплив на службових осіб Головного управління Держгеокадастру у Київській області, а також зв'язки з високопосадовцями у різних сферах, розробив схему заволодіння сільськогосподарськими землями які перебували у постійному користуванні державних підприємств на території Київської області. Для цього він залучив інших співучасників, які, серед іншого, підшукували учасників АТО, які мають право на безоплатне отримання земельної ділянки. Детективи і прокурори встановили два епізоди злочинної діяльності – заволодіння майже 920 га державної землі у Фастові та близько 284 га ДП «Пуща-Водиця» поблизу міста Києва.

У Фастові підозрювані заволоділи землями державного підприємства «Дослідне господарство «Дмитрівка» зі сфери відання Національної академії аграрних наук. Ці землі без відома виділили учасникам АТО, а потім перепродали третім особам офіційно за ціною в 10 разів нижче ринкової вартості.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру організатору заволодіння коштами на придбанні вугілля для АТ «Укрзалізниця». Також антикорупціонери повідомили про підозру народному депутату Анатолію Гуньку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: