Влада рф готується до виборів президента і планує націоналізувати «Яндекс» – ISW

Читать на русском
Влада росії змушує Яндекс продати міжнародні дочірні компанії або дистанціюватися від них напередодні президентських виборів у рф.
Фото: Михайло Метцель

Кремль хоче націоналізувати компанію «Яндекс», щоб посилити контроль над інформаційним простором, готуючись до президентських виборів 2024 року.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

У Кремлі заявили, що на наступних виборах путін набере понад 90% голосівПопулярність путіна впала єдиний раз у вересні минулого року, коли у країні-агресора було оголошено часткову мобілізацію.

Аналітики зазначають, що «Яндекс», ймовірно, намагався балансувати між Кремлем і закордонним керівництвом, але зараз, схоже, «програє битву Кремлю».

«Ймовірно, Кремль змушує «Яндекс» продати або дистанціюватися від міжнародних дочірніх компаній, щоб виконати закони рф про розкриття даних, які вимагають надавати всі дані користувачів Федеральній службі безпеки рф», – припускають експерти.

Зазначається, що раніше уряд рф оштрафував компанію за невиконання цього закону, незважаючи на заяви «Яндекса» про те, що він не може надати запитувані дані.

Крім того, російський уряд оштрафував гендиректора «Яндекса» Артема Савіновського за недотримання російських законів про цензуру.

Аналітики вважають, що таким кроком влада рф, ймовірно, намагалась змусити компанію дотримуватися російських законів про цензуру не лише в росії, але й у всьому світі, щоб підірвати його глобальну діяльність і базу користувачів.

Представники ІТ-компанії раніше заявляли, що «Яндекс» прагне дотримуватися законів у кожній країні, де він працює і наголошували, що вони надають дані про користувачів лише урядам користувачів у цій конкретній країні.

Деякі російські джерела припустили, що радник з корпоративного розвитку «Яндекса» Олексій Кудрін намагався перетворити «Яндекс» на національну приватну компанію, яку контролюватиме особистий банкір путіна Юрій Ковальчук.

10 серпня засновник і колишній генеральний директор компанії Аркадій Волож публічно засудив вторгнення росії в Україну, і деякі російські інсайдерські джерела припустили, що його заява була сигналом, який свідчить про те, що він погодився з наміром Кремля щодо формальної націоналізації.

Нагадаємо, у ГУР заявили, що у Кремлі розраховують використовувати приватні армії для майбутнього самозахисту.

Також у Кремлі заявили, що на наступних виборах путін набере понад 90% голосів.

Раніше ЗМІ припустили, що путін спробує затягнути війну до президентських виборів у США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: