СБУ повідомила про підозру комуністу Симоненку

Читать на русском
Петро Симоненко на початку вторгнення втік з окупованої Київської області у супроводі російського спецназу. Пізніше виправдовував агресію рф.
mlyn.by

Служба безпеки України повідомила про підозру колишньому нардепу, керівнику забороненої Комуністичної партії Петру Симоненку, який підтримав російську агресію.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Хто з колишніх та чинних нардепів за час повномасштабної війни отримав підозру і за щоЗа час повномасштабної війни понад 40 чинним і колишнім нардепам оголосили про підозри у різних злочинах.

Як розповіли правоохоронці, під час окупації Київської області він попросив найвище військово-політичне керівництво рф «евакуювати» його. Кремль направив загін спецназу до захопленого селища Березівка Макарівського району, щоб вивезти Симоненка з його родиною.

«Після прибуття російських спецназівців до українського населеного пункту екснардеп особисто їх зустрічав, а потім розквартував у власному будинку та забезпечив продовольством. Потім з 4 до 8 березня 2022 року окупаційний спецпідрозділ здійснив «супровід» Симоненка та його близьких через ворожі блокпости на територію Білорусі», – повідомили у СБУ.

Потім Симоненко переїхав до росії, де був призначений заступником голови «Центрального комітету міжнародного комуністичного об'єднання «Союз комуністичних партій – комуністичної партії Радянського Союзу».

«Це повністю прокремлівська організація, яка підконтрольна російській компартії на чолі з її лідером – депутатом держдуми рф Геннадієм Зюгановим. Саме за його вказівкою Симоненко розпочав публічну кампанію на підтримку агресивної політики Москви. Так, у жовтні 2022 року екснардеп взяв участь у так званій «22-й «Міжнародній зустрічі комуністичних та робітничих партій», яка проходила у місті Гавана на Кубі. Під час свого виступу на «форумі» Симоненко намагався легітимізувати захоплення частини території України та діяльність терористичних організацій «Л/ДНР», – розповіли про долю Симоненка правоохоронці.

А в Мінську на «антифашистському форумі» Симоненко висловлювався за продовження агресивної війни проти України та виправдовував кремлівські наративи щодо застосування тактичної ядерної зброї.

Йому повідомили про підозру за двома статтями ККУ: ч. 3 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади з використанням засобів масової інформації); ч. 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії рф проти України).

Нагадаємо, у липні Восьмий апеляційний суд заборонив діяльність в Україні Комуністичної партії.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які проросійські партії заборонили в Україні під час повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: