Україна відкрила тимчасові коридори для виходу торгових суден із портів

Читать на русском
Маршрути відкрили для виходу цивільних суден, що знаходяться в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний.
фото ВМС ЗСУ

Україна відкрила у Чорному морі коридори для проходу цивільних торговельних суден. В основному це зроблено для кораблів, які залишилися в українських портах на момент вторгнення рф.

Про це повідомили Військово-морські сили ЗСУ у четвер, 10 серпня.

Морський бій: динаміка знищення російських кораблів та катерівРосія втратила 18 кораблів та катерів за час повномасштабної війни, ще до 10 суден було пошкоджено. Динаміка – на інфографіці.

«Згідно з наказом навігаційного доручення ВМС ЗСУ №6 від 08.08.2023 були оголошені нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України», – йдеться у повідомленні.

Ці маршрути передусім призначені для виходу цивільних суден, що знаходяться в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку війни.

При цьому протягом усіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку росії, наголосили у ВМС.

Раніше ці маршрути було запропоновано Україною для Міжнародної морської організації. Рада IMO визнала право України на вільне торгове судноплавство. Також IМО закликала рф дотримуватися міжнародних конвенцій і не погрожувати судноплавству в Чорному морі.

Нагадаємо, 17 липня росія оголосила про свій вихід із «зернової угоди» через нібито невиконання її вимог. Після цього рф почала посилено атакувати ракетними обстрілами портову інфраструктуру України, зокрема в Одеській області.

5 серпня Україна оголосила про військову загрозу в портах рф в Чорному морі. А президент Володимир Зеленський попередив, що росія може залишитися без кораблів, якщо продовжить блокаду моря та обстріл портів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: