Глава Мінфіну назвав суму міжнародної допомоги, яку закладуть до бюджету-2024

Читать на русском
У держбюджет-2024 Україна закладатиме суму необхідної міжнародної допомоги на рівні цього року. Але, за словами міністра фінансів, надходження ще не підтверджені.
radiosvoboda.org

До державного бюджету-2024 суму необхідної міжнародної допомоги буде закладено на рівні не менше поточного року – мінімум 42 млрд доларів.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко сказав в інтерв'ю «Радіо Свобода».

Все про бюджет-2023: які основні показники закладено, як змінилися витрати та як голосували в РадіЯк зміниться витрати держави у 2023 році, як фракції та групи голосували за фінальну версію держбюджету – на інфографіках.

«Зараз 42 мільярди доларів у нас зовнішні потреби у зовнішньому фінансуванні. Наступного року ми плануємо не меншу суму», – сказав міністр. Він пояснив це тим, що бюджет сектору безпеки та оборони також планується на рівні 2023 року – 1,6 трлн – і це витрати, які Україна має фінансувати сама.

При цьому, за словами Марченка, надходження за рахунок міжнародної допомоги ще не підтверджені. Але так було і під час підготовки бюджету на 2023 рік – держава не мала впевненості, що під кожну статтю видатків буде допомога.

«2024 рік поки що є розуміння лише, що в нас є допомога від ЄС. 50 мільярдів євро на 4 роки. Є МВФ, який нам допомагає зібрати ці зобов’язання. Сподіваюся, що будуть США. Дуже сподіваюся! Це дуже важливо. Тому що США дають грантову допомогу. Але це не даність. Вам ніхто не гарантує, що ви, Марченко, міністре фінансів, вже свою роботу зробили. Ні! Це щоденна робота по переконанню, що так, ви маєте отримати один транш, інший транш, і від того, як у нас відбуваються події в країні, які навіть від мене можуть не залежати», – розповів він.

Нагадаємо, за сім місяців цього року Україні вдалося залучити 28 млрд доларів фінансової підтримки від партнерів.

До кінця року Україна розраховує отримати понад 40 млрд доларів допомоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: