Шмигаль назвав п'ять пріоритетів фінансування з держбюджету

Читать на русском
За словами голови Кабміну, як і раніше, у пріоритеті це зарплата наших військових, техніка та соціальні виплати.
Денис Шмbгаль/Facebook

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, на що витрачатимуться гроші з бюджету насамперед. Усі інші витрати він закликав місцеву владу відкласти до закінчення війни.

Подробиці про статті витрат Шмигаль озвучив у п'ятницю, 21 липня, на засіданні Кабміну.

Мінімальна зарплата в Україні: як змінювалася у гривнях та в доларахПочалося обговорення підвищення мінімальної зарплати у 2024 році. Як змінювався її розмір упродовж незалежності – на інфографіці.

За словами глави уряду, на сьогодні є п'ять пріоритетів витрат з бюджету:

Перший: зарплата військових, техніка, зброя, боєприпаси та інше забезпечення армії.

Другий(основна стаття витрат) - соціальні програми: пенсії, допомога самотнім матерям, людям з інвалідністю, ВПО, субсидії та інші пільги.

Третій: робота бюджетної сфери (виплата зарплат лікарям та вчителям, фінансування медицини та освіти).

Четвертий: критична інфраструктура: забезпечення тепло- та водопостачання, залізниця, енергетика.

П'ятий: відновлення та захист енергооб'єктів, гуманітарне розмінування, ремонт та відновлення житла для людей, відновлення критичної та соціальної інфраструктури на деокупованих та постраждалих територіях.

«672 млрд грн уряд виділив на оборонні потреби за перші півроку 2023-го. За цей же час абсолютно всі податки громадян та бізнесу становили 600 млрд грн. Тобто, кожна гривня та кожна копійка, яку громадяни України платять до бюджету, ми одразу спрямовуємо на зарплати військових, техніку, зброю, дрони, боєприпаси та інше забезпечення армії», – зазначив прем'єр.

Шмигаль також звернувся до керівників місцевих та центральної влади.

«Всі витрати, які сьогодні не на часі, прошу відкласти. Це питання здорового глузду та розуміння пріоритетів», – додав він.

Нагадаємо, у березні Кабмін схвалив збільшення видатків держбюджету на півтрильйона гривень. Також повідомлялося, який дохід отримав держбюджет від розмитнення авто за рік після скасування пільг.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: