Офіс генпрокурора передав до НАБУ справу ексміністра енергетики Насалика

Читать на русском
В Офісі генпрокурора вирішили змінити слідчий орган, який здійснюватиме розслідування стосовно колишнього голови Міненерго.
Ігор Насалик

Офіс генерального прокурора передав до Національного антикорупційного бюро справу колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика про зловживання на майже 1,5 млрд грн.

Про це свідчать дані судової справи та підтверджують співрозмовники «Слово і діло» в органах правопорядку.

Як відомо, в лютому 2023 року Державне бюро розслідувань і Офіс генпрокурора повідомили Насалику про підозру у службовій недбалості (частина 2 статті 367 Кримінального кодексу України). За версією слідства, Насалик підписав угоди на користь пов'язаних із олігархом Дмитром Фірташем компаній-операторів газорозподільних станцій. Цим компаніям дозволяли не сплачувати кошти за експлуатацію державних газопроводів. Загалом з травня 2017 по грудень 2020 років український бюджет недоотримав 1,485 млрд грн.

У травні 2023 року Насалику змінили підозру із службовою недбалості на зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 364 ККУ). Також про підозру повідомили колишньому директору Департаменту нафтогазового комплексу Міненерговугілля Олександру Лісніченку (виїхав за кордон через пункт пропуску «Шегині»). Через зміну підозри справу за підслідністю скерували до НАБУ. Тому детективи просили продовжили розслідування, оскільки не встигли провести всі необхідні слідчі дії.

«Клопотання задовольнити частково. Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою (Ігоря Насалика – ред.) та (Олександра Лісніченка – ред.) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України, до десяти місяців, тобто до 1 грудня 2023 року», – йдеться в рішенні Вищого антикорупційного суду від 28 липня.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський затвердив санкції проти українського олігарха Дмитра Фірташа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: