Росія обстрілює Україну ракетами, які Київ передав Москві у 90-х – «Схеми»

Читать на русском
Київ 23 роки тому передав Москві в обмін на газ крилаті ракети X-55. Тепер росія обстрілює ними Україну.
Уламки російської ракети на КиївщиніФото: Telegram / Андрей Небитов

Журналісти знайшли докази того, що росія обстрілює Україну крилатими ракетами Х-55, які офіційний Київ передав Москві в межах угоди між Кабміном і урядом рф у 1999 році в обмін на погашення заборгованості за спожитий російський газ.

Про це йдеться у розслідуванні проєкту Радіо Свобода «Схеми».

Щонайменше десяток ракет, які росія запустила по українських містах, є у списку переданих росіянам за угодою 1999 року. Частина з них була збита силами української ППО, а частина влучила у житлові будинки.

Як росія била по багатоповерхових житлових будинках в Україні цього рокуРосійські війська цього року щонайменше 15 разів влучали ракетами та безпілотниками по багатоповерхових житлових будинках в Україні. У яких містах та з якими наслідками – на інфографіці.

У «Схемах» уточнили, що знайшли в архіві підписану в 1999 році в Ялті угоду між Кабінетом міністрів України, яким тоді керував Валерій Пустовойтенко, і російським урядом на чолі з володимиром путіним. Згідно з нею, Київ передав Москві вісім бомбардувальників Ту-160 і три Ту-95мс, а також 575 ракет Х-55 за газові борги на 275 мільйонів гривень.

Журналісти змогли отримати списки з усіма номерами переданих ракет і зіставили їх з номерами Х-55, якими росія обстрілювала Україну після початку повномасштабного вторгнення.

З'ясувалося, що три ракети, які були збиті силами ППО у січні, травні та квітні 2023 року в Києві та в області – є у списку переданих Москві у 1999-му році.

Ще кілька ракет «Схеми» ідентифікували за допомогою світлин із номерами на уламках, отриманих від джерел у правоохоронних органах.

Найкривавіші теракти росії за час повномасштабної війниРакетний удар по Дніпру, Вінниці, драмтеатру у Маріуполі, ТЦ у Кременчуці, вокзалу у Краматорську, на інфографіці – наймасштабніші та найкривавіші теракти росії.

Загалом журналісти поки виявили понад десяток ракет, які Україна раніше передала росії, і якими рф тепер веде обстріли. Однак загальна цифра може бути більшою в рази.

Нагадаємо, окупанти обстріляли центр Херсона, постраждав іноземний волонтер.

Також росіяни знову вдарили по Херсону під час ліквідації наслідків обстрілу, поранено рятувальників.

3 серпня у КМВА розповіли про наслідки нічної атаки безпілотників на Київ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: