Катастрофа у Броварах: п'ятьом чиновникам ДСНС повідомили про підозру

Читать на русском

П'ятьом чиновникам ДСНС повідомили про підозру через загибель керівництва МВС в авіакатастрофі у Броварах 18 січня. Було порушено правила безпеки польотів вертольота.
Reuters

П'яти посадовцям Державної служби України з надзвичайних ситуацій повідомили про підозру у справі про авіакатастрофу у Броварах, у якій загинуло керівництво МВС.

Як повідомляє Держбюро розслідувань, вони порушили правила безпеки польотів гелікоптера.

У мережі розповсюджують фейковий документ про причину аварії вертольота у Броварах – ЗСУУ мережі поширюють фейковий документ, у якому йдеться про те, що вертоліт у Броварах нібито був збитий із ПЗРК.

Зокрема, про підозру повідомлено:

  • начальнику Управління авіації та авіаційного пошуку та порятунку ДСНС,
  • в.о. командира частини;
  • заступнику командира з льотної підготовки;
  • командиру авіаційної ескадрильї;
  • начальник служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС з Ніжина Чернігівської області.

Слідство повністю встановило перебіг подій, що призвів до авіакатастрофи. Так, у січні було заплановано візит керівництва МВС до Харківської та Дніпропетровської областей.

«Попри застереження внутрішніх інструкцій та вимог законодавства, посадовці ДСНС залучили до перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області. Повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів. Під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про метеорологічні дані по всьому маршруту запланованого руху, зокрема, про вкрай несприятливі погодні умови над містом Бровари. Сам екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів», – заявили в ДБР.

При цьому не один із чиновників, відповідальних за безпеку польотів, виліт не скасував і не переніс.

Через складні погодні умови гелікоптер змушений був виконувати політ на гранично низькій висоті – навіть менше висоти будівель на маршруті руху.

«Командир екіпажу побачив перешкоду – багатоповерховий будинок та почав здійснювати маневр обльоту, однак різко піднявся вгору, втратив орієнтування в просторі і під час завершення маневру, внаслідок відсутності необхідних навичок, допустив зіткнення із землею», – такого висновку дійшло слідство.

Чиновникам Управління авіації ДСНС та САЗ ОРСЦЗ повідомлено про підозру у порушенні правил безпеки польотів (безпеки руху повітряного транспорту), що спричинило загибель людей та велику матеріальну шкоду (частиною 3 статті 276 КК України).

Начальнику служби безпеки польотів цього ж загону повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість).

Нагадаємо, 18 січня при падінні вертоліт пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто. На борту вертольота було керівництво МВС – міністр Денис Монастирський, його перший заступник Євген Єнін, державний секретар Юрій Лубкович – усі загинули.

Крім того, загинули чотири жінки та дитина. Ще 31 особа, зокрема 13 дітей, постраждали.

Днями генеральний прокурор повідомив, що в ході розслідування причин авіакатастрофи відкинуто версії про замах на державних діячів та диверсію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: