Україна та Румунія готуються відновити торгівлю електроенергією

Читать на русском
Україна та Румунія планують повернути торгівлю електроенергією. Таке рішення вже погодила НКРЕКП .
depositphotos.com

Україна та Румунія можуть відновити торгівлю електроенергією. Таке рішення вже погодила Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Про це повідомила пресслужба НКРЕКП .

У які країни та скільки електроенергії експортувала Україна під час великої війниЕкспорт електроенергії до Європи – до яких країн і скільки постачає Україна. Зараз експорт іде до трьох країн.

«26 липня 2023 року НКРЕКП на своєму засіданні погодила порядок розподілу доходів від управління обмеженнями між операторами систем передачі України та Румунії, наданий НЕК Укренерго», – йдеться у повідомленні.

Це рішення дозволить врегулювати проведення експортно-імпортних операцій з електроенергією та допоможе стабілізувати енергосистему, оскільки створює умови для імпорту електроенергії з Румунії у дефіцитні години доби, а також експорту до Румунії під час профіциту електроенергії.

«Відповідно до умов проєкту договору між операторами систем розподілу двох країн передбачається, що дохід (без ПДВ) від управління обмеженнями на кордоні між Україною та Румунією розподіляється між НЕК Укренерго та C.N.T.E.E. Transelectrica S.A. у співвідношенні 50% на 50%», – додали у НКРЕКП .

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Укренерго готується розпочати експорт електроенергії до Словаччини. У червні через дефіцит електроенергії Україна використала аварійну допомогу з Румунії та Польщі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: