Готівку зі справи екснардепа Онищенка передали на потреби ГУР

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав клопотання прокурора САП про скасування арешту з готівкових коштів у справі колишнього депутата.
Олександр Онищенкофото: УП

Вищий антикорупційний суд скасував арешт 600 тисяч доларів готівки, які поклала в банківський сейф довірена особа колишнього народного депутата Олександра Онищенка. Кошти були заарештовані у межах «газової справи».

Таке рішення 4 липня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується у документі, 19 жовтня 2016 року детективи НАБУ провели обшук в приміщенні БТА Банку, де в індивідуальному банківському сейфі було виявлено та вилучено кошти у сумі 600 тис. дол, які нібито належать довіреній особі Онищенка. Водночас, як стверджував прокурор, ці кошти туди поклали на прохання Онищенка, а сама довірена особа не мала таких доходів. На гроші було накладено арешт рішеннями суддів Солом'янського районного суду Києва.

Водночас прокурор САП звернувся з клопотанням про скасування арешту. До клопотання він додав копію наказу начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова, погодженого з начальником Київської міської військової адміністрації Сергієм Попком, від 19 червня 2023 року. Цим документом примусово відчужені ці 600 тис. дол. готівки. Тому суд клопотання задовольнив.

Як відомо, за версією обвинувачення, у 2013-2016 роках Онищенко вчинив низку кримінальних правопорушень. Будучи заступником голови паливного комітету Верховної ради, він був обізнаний про попит та ціни на ринку природного газу в Україні та мав контроль над компаніями ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ «Карпатнадраінвест», які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Це нібито допомогло йому створити схему заволодіння коштами державної компанії від реалізації газу, видобутого на державних надрах.

До плану він залучив свою мати Інесу Кадирову та Валерія Постного, які, за даними слідства, стали співорганізаторами. Крім них, були долучені й інші особи, які виконували визначені їм ролі. У результаті реалізації схеми злочинна організація нібито заволоділа 1,6 млрд грн «Укргазвидобування».

Нагадаємо, ВАКС дозволив заочно судити екснардепа Онищенка. У грудні 2019 року екснардепа затримали в Німеччині і відправили під варту. САП намагалася добитися екстрадиції Онищенка до України, однак німецька сторона відмовила.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: