Три країни ЄС закликають НАТО протидіяти загрозам росії та Білорусі

Читать на русском
Лідери Литви, Польщі та Латвії звернулися до НАТО з листом, у якому загострюють увагу на тому, що співпраця рф та Білорусі завдає шкоди не тільки безпеці регіону, а й усьому Альянсу, і заявили про готовність протидіяти агресорам.
Getty Images

Лідери Литви, Польщі та Латвії звернулися з листом до Генерального секретаря НАТО та глав держав і урядів Альянсу, закликаючи їх вжити заходів, які сприятимуть протидії загрозам, пов’язаним з агресивними діями росії та зміною ситуації в Білорусі.

Про це повідомила прес-служба Литви.

Глави трьох країн звертають увагу на те, що співпраця росії та Білорусі завдає шкоди не лише безпеці регіону, а й усьому євроатлантичному простору. Територія та ресурси Білорусі використовуються росією для жорстокої та незаконної загарбницької війни проти України, що є свідченням дедалі тіснішої військової інтеграції двох країн.

«Останнім її проявом стало розміщення тактичної ядерної зброї на території Білорусі. Таким чином ситуація в умовах війни в Україні загострюється та створює пряму загрозу безпеці нашої громади. Це чергове грубе порушення рамкового акту відносин між НАТО і росією, яке чітко свідчить про те, що цей документ більше не діє», – йдеться в листі.

Лідери трьох країн також зазначили, що передислокація російського угруповання найманців «Вагнера» ​​та їх лідера Євгена Пригожина до Білорусі створить загрозу політичній стабільності країни, а також потенційну втрату контролю над звичайними та ядерними озброєннями.

На думку президентів Литви, Польщі та Латвії, прибуття «вагнерівців» до Білорусі після невдалого заколоту в Росії також може стати стимулом для Білорусі відновити провокації з мігрантами на кордонах ЄС.

«Сьогодні, напередодні саміту НАТО у Вільнюсі, нам потрібна солідарність і єдність, щоб за принципом 360 градусів протистояти всім загрозам, включно з загрозами, пов’язаними з останніми подіями в Білорусі. Ми повинні показати росії, що ми їх бачимо і розуміємо, і що ми готові вжити всіх можливих заходів для протидії», – йдеться в листі.

Нагадаємо, Польща і Литва пропонують ввести нові санкції проти росії та Білорусі.

Також Польща готова розмістити на своїй території ядерну зброю НАТО через загрозу рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: